Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopoulos sudjelovali su na plenarnom zasjedanju EP-a u raspravi o europskom paketu za granice i obalnu stražu. Potpredsjednik Timmermans obratio se eurozastupnicima s novim prijedlogom EK o jačanju agencije koja je zadužena za zaštitu granica Europske unije (FRONTEX) i osnivanju Europske granične i obalne straže (EGOS). 

EGOS bi bio zadužen za zaštitu vanjskih granica EU na način da bi bio upućen na granicu neke države uz suradnju države članice EU. To bi se dogodilo u slučaju da EK procijeni da vlasti te države ne poduzimaju dovoljno za zaštitu vanjskih granica EU.

Zajedništvom do rješenja

Sudjelujući u raspravi, voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica istaknula je da države članice očito nisu dobro upravljale vanjskim granicama te je potrebna bolje koordinacija politika. 

- Podržavam paket o graničnoj i obalnoj straži, ali moramo jasno razgraničiti nadležnosti. Države članice će očito morati prenijeti dio svojih odgovornosti, ali treba zadržati suverenitet. Shvaćamo da se ništa neće poduzimati bez suradnje, a činjenica je da FRONTEX nije imao dovoljno kapaciteta te zato trebamo europski odgovor na ovo zajedničko europsko pitanje. 

Očuvati schengenski prostor 

Šuica je nadalje naglasila da države članice ne žele ukidanje Schengena te argumentirano upitala:

- Što će biti s Hrvatskom i ostalim državama koje još nisu ušle u schengenski prostor, a moraju provoditi zajedničke odluke? Došlo je vrijeme da se prestanemo dijeliti na male i velike, bogate i siromašne, a jačanje Schengena je prava prilika za to!

Zaštita načela EU 

Povjerenik Avramopoulos je izrazio nadu da će eurozastupnici podržati prijedlog EK, jer se mora vratiti povjerenje u vanjske granice EU. Istaknuo je da je to postupni proces u kojem Europa ide korak po korak naprijed te se njime daje potpora državama članicama na granicama EU - kako bi se zaštitilo načelo slobodnog kretanja unutar granica EU.