HDZ-ova eurozastupnica Zdravka Bušić danas je na Odboru za ljudska prava Europskog parlamenta - na tzv. razmjeni mišljenja u svrhu pripreme njegove delegacije za skorašnji posjet Republici Srbiji - oštro krizirala odnos službenog Beograda spram hrvatske manjine. 

Novi manevri SANU-a

Premda postojeći srbijanski zakoni Hrvatima garantiraju visoku razinu manjinskih prava, ta ista prava, na žalost, postoje samo na papiru. Stručnije rečeno, zakonski okvir nije implementiran. Tako je Bušić, kao veliki problem, navela to što su Hrvati u Srbiji i danas u nemogućnosti ostvariti - premda im je zajamčena - izravnu zastupljenost u parlamentima/vijećima na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini.

Istaknula je, kao drugi ključni problem, to što režim preko Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice Srpske i ostalih znanstveno-kulturnih ustanova i dalje potiče raslojavanje Hrvata na subetničke skupine kao što su Bunjevci i Šokci u cilju njihove brže i lakše asimilacije. Forsiranjem ˝bunjevačkog i šokačkog pitanja˝ u zadnjih je devet godina u Republici Srbiji statistički nestalo 13.000 Hrvata! 

Nemogućnost školovanja na hrvatskom

Zdravka Bušić (zajedno s - vrijedi navesti - kolegom zastupnikom Andrejom Plenkovićem) osvrnula se i na probleme u obrazovanju: ograničavanjem hrvatskih udžbenika na sramotno mali broj de facto se učenicima hrvatske nacionalnosti onemogućuje školovanje - također zakonom zajamčeno - na materinjem jeziku. Delegacija Odbora za ljudska prava iskazala je interes za probleme koje je elaborirala HDZ-ova europarlamentarka te će, službeno je zaključeno, obratiti pozornost na njih prilikom posjeta republici Srbiji.