U sklopu jučerašnje sjednice Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta održano je Javno saslušanje pod nazivom - „Uloga budućih sveobuhvatnih sporazuma s Armenijom i Azerbajdžanom“.

Zaštita ljudskih prava

Tijekom saslušanja, naša eurozastupnica Željana Zovko - inače, izvjestiteljica u sjeni Europske pučke stranke za Izvješća o Azerbajdžanu - naglasila je da se novi sveobuhvatni sporazum između Europske unije i Azerbajdžana, pokrenut u veljači ove godine, treba razviti kao instrument suradnje na područjima od zajedničkog interesa, zajedničkih ciljeva i izazova, kao što su energetska sigurnost i diversifikacija.

- Ističem važnost demokratizacije društva i zaštite ljudskih prava kao jednog od elemenata budućeg sporazuma, jednako važnog kao i ekonomska suradnja između Europske unije i Azerbajdžana.

EU treba pomoći

Eurozastupnica Zovko, koja je u svibnju boravila u sklopu Vanjskopolitičkog odbora u misiji Azerbajdžanu i Armeniji, tijekom svog govora izdvojila je da je dijalog jedini način da se pomogne ovim zemljama kako bi postigle dugotrajni mir i stabilnost.

- Europska unija u ovom trenutku jedina ima moralni autoritet da pomogne ovim zemljama.

Na kraju svog govora, Zovko je pozvala i Europsku službu za vanjsko djelovanje da potakne dijalog i pregovore među zemljama.