Naša eurozastupnica Željana Zovko će u glavnom gradu El Salvadora, San Salvadoru, od 18. do 21. rujna sudjelovati na Desetom plenarnom zasjedanju Europsko-latinskoameričke parlamentarne skupštine (EuroLat). Razgovarat će se o budućnosti multilateralnog trgovinskog sustava te suradnji Europske unije i Latinske Amerike u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Na plenarnom zasjedanju okupit će se 150 članova Europsko-latinskoameričke parlamentarne skupštine (EuroLat), 75 zastupnika Europskog parlamenta i 75 zastupnika latinsko-američkih i karipskih parlamenata.

Brojne teme

Planirano je usvajanje rezolucija o trgovini malim i lakim oružjem, Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) i Transpacifičkom partnerstvu (TPP), promjenjivosti cijena hrane, budućnosti multilateralizma i neformalnog rada i rada na crno.

Nova radna skupina o pitanjima sigurnosti, organiziranog i transnacionalnog kriminala i terorizma održat će dvije debate o borbi protiv ovih oblika kriminala i o mogućnostima suradnje između EU i Latinske Amerike na tom području.

Na zasjedanju će se raspravljati i o drugim temama, kao što su: reguliranje aktivnosti lobiranja, suradnja na području avijacije i zračne sigurnosti, nezakonito ribarenje, borba protiv socijalne nejednakosti, održivi razvoj, Zajedničko područje istraživanja EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC) i pristup vodi za piće kao ljudsko pravo.

Veća uključenost građana

Članovi će EuroLata na sastancima s predstavnicima građanskog društva nastaviti razmatrati mogućnosti osiguranja uključenosti građana u monitoring trgovinskih sporazuma i sporazuma o udruživanju. Forum žena EuroLata svoj će sastanak održati na marginama zasjedanja.

Delegaciju Europskog parlamenta predvodi predsjednik Europskog dijela EuroLata, Ramón Jáuregui (S&D, ES). S latinsko-američke strane očekuje se sudjelovanje dopredsjednika, Roberta Requiãoa (Brazil), predsjednika El Salvadora, Salvadora Sáncheza Ceréna i bivših predsjednika Gvatemale, Vinicija Cereza i Dominikanske Republike, Leonela Fernándeza Reyna.

Članovi EuroLata imat će priliku razmijeniti mišljenja s ministrom vanjskih poslova Salvadora, Hugom Rogerom Martínezom Bonillom o međunarodnim odnosima i pripremama za sljedeći samit EU-CELAC-a, koji se održava sljedeći mjesec.

O EUROLAT-u

Europsko-latinskoamerička parlamentarna skupština (EuroLat) parlamentarna je institucija u okviru Biregionalnog strateškog udruživanja, koje je osnovano u lipnju 1999. godine na samitu EU-CELAC-a  (između Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država). EuroLat je osnovan 2006. godine i sastaje se jedanput godišnje.

EuroLat je multilateralna Parlamentarna skupština sa 150 članova - 75 iz Europskog parlamenta i 75 iz Latinske Amerike, uključujući Parlatino (Parlament Latinske Amerike), Parlandino (Parlament Andske zajednice), Parlacen (Parlament Srednje Amerike) i Parlasur (Parlament Mercosura). U EuroLatu su zastupljeni i meksički i čileanski sabori preko zajedničkih parlamentarnih odbora EU-a i Meksika te EU-a i Čilea.