Naša eurozastupnica Željana Zovko sudjelovala je - zajedno s povjerenicom za regionalnu politiku Corinom Cretu - na plenarnoj raspravi o interpelaciji vezanoj za požare koji su ovo ljeto zahvatili područja Hrvatske, posebice Dalmaciju, ali i Portugal, Španjolsku, Italiju, Grčku i Francusku.

Goleme štete

Zovko je - kao jedna od supotpisnica interpelacije - upozorila na razmjere štete koju su požari izazvali na jugu Europe, a osobito u Hrvatskoj, na području Dalmacije. Naglasila je kako se procjenjuje da je nastalo 42 milijuna kuna štete, bez opožarenih šuma - samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to samo za vrijeme velikog požara u okolici Splita. Ali da će iznosi štete sigurno biti mnogo veći kada se konačno zbroje svi podaci iz opožarenih područja u Dalmaciji i u ostatku Hrvatske.

Zahvala vatrogascima i građanima

Zovko se u svom govoru zahvalila i svim dobrovoljnim i javnim vatrogasnim postrojbama, ali i svim hrvatskim građanima, koji su neumorno, hrabro i bez prestanka pomagali u obrani imovine, prirode i, što je najvažnije, zaštiti i spašavanju ljudskih života.

Ukazala je i na manjkavosti u postojećim mehanizmima solidarnosti i instrumentima Europske unije i dodala kako ne postoji fleksibilnost unutar postojećih instrumenata kako bi se pomoglo državama članicama pogođenim velikim šumskim požarima.

Pitanje EK

Na kraju svog govora Zovko je uputila pitanje Europskoj komisiji:

- Kada se misle mobilizirati sredstva Europskog fonda solidarnosti kako bi se pomoglo Hrvatskoj i ostalim državama članicama? Smatrate li kako je nakon ovih požara potreban jedinstven zakonodavni okvir, instrument i tijelo koje bi pomoglo u koordinaciji politika i preventivnih mjera u borbi protiv ovakvih katastrofa?

INTERPELACIJA EUROZASTUPNIKA

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu su u srpnju ove godine uputili interpelaciju u kojoj su naveli da na razini Europske unije ne postoji zadovoljavajući zakonodavni i financijski okvir kako bi se države članice zaštitilo od ovakvih prirodnih katastrofa.

U interpelaciji su naveli da je nužno da Europska komisija mobilizira Europski fond solidarnosti kako bi države članice mogle što brže i učinkovitije iskoristiti sredstva za borbu protiv požara, kao i za uklanjanje nastale štete.