Naša eurozastupnica Željana Zovko održala je danas u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu predavanje o institucijama i njihovom doprinosu u zaštiti ljudskih prava. Predavanje je održano u sklopu Zimske škole prava koju je organizirala Europska udruga studenata prava (ELSA) Split.

Autorica rezolucije o azerbajdžanskom novinaru

Zovko je u EP-u članica Odbora za razvoj, Odbora za vanjske poslove te Pododbora za ljudska prava. Kao eurozastupnica, sudjelovala je u različitim aktivnostima koje doprinose zaštiti ljudskih prava, s posebnim naglaskom na najranjivije skupine poput etničkih, jezičnih i vjerskih manjina, osoba s invaliditetom, žena, djece, tražitelja azila i migranata.

Tijekom prethodne godine, u sklopu izaslanstva Europskog parlamenta, posjetila je različite zemlje (Indija, Libanon, Pakistan, Južni Kavkaz, Abidjan, El Salvador i Niger) - gdje je imala priliku upoznati brojne branitelje ljudskih prava i predstavnike civilnog društva. Prošle godine u lipnju, eurozastupnica Zovko bila je autorica usvojene rezolucije o azerbajdžanskom novinaru Afganu Mukhtarliju.

Voditeljice promatračke misije EU u Nepalu

Zovko je i prva hrvatska zastupnica imenovana voditeljicom Promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu koji su održani u dva kruga, 26. studenog i 7. prosinca prošle godine i na kojima je bilo više od 100 promatrača EU. To je najveća promatračka misija održana do sada. Izbori u Nepalu održani su u novom političkom i izbornom sustavu i predstavljali su izuzetno važan korak u demokratskom razvoju Nepala.

Zovko je prisutnim studentima objasnila koje su bile njezine dužnosti i obveze kao voditeljice promatračke misije EU te je istaknula kako se mandat promatračke misije EU sastoji u praćenju svih aspekata izbornog procesa i procjeni usklađenosti izbora sa zakonskom regulativom Nepala, kao i s obvezama na demokratske izbore preuzetima na međunarodnoj i regionalnoj razini. Naglasila je kako su održani izbori bili glavna prekretnica u implementaciji Ustava iz 2015. godine.