Naša eurozastupnica Željana Zovko susrela se u nedjelju u Hrvatskom domu (Estadio Croata) u Santiagu s hrvatskom zajednicom u Čileu. Susretu su prisustvovali i veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu Nives Malenica te predstavnici hrvatske dijaspore u Čileu.

Identitet, jezik i kultura

Zovko je s predstavnicima hrvatske zajednice - koja je izuzetno ugledna kako u gospodarskom, tako i u političkom životu Čilea - razgovarala o načinima poboljšanja suradnje u gospodarstvu, inicijativama i modelima kako se može ulagati u Republiku Hrvatsku. Ali i o tome kako očuvati hrvatski identitet, kulturnu baštinu, jezik, tradiciju i običaje, te o ideji osnivanja virtualnog muzeja hrvatske dijaspore u Južnoj Americi.

O boljoj zastupljenosti

Bilo je riječi, također, o modelima glasovanja Hrvata izvan Republike Hrvatske koji bi u budućnosti omogućio njihovu pravu zastupljenost, kako u Hrvatskom saboru, tako i u Europskom parlamentu, po uzoru na modele kako su to uspješno riješile druge europske države.

Izvjestiteljica o Čileu u ime EPP-a

Zovko je istaknula da joj je iznimna čast i zadovoljstvo što je imala priliku u organizaciji hrvatskog veleposlanstva u Čileu susresti se s njima. Naglasila je da će joj iskustvo i znanja koja su joj prenijeli pomoći u daljnjim parlamentarnim aktivnostima vezanim za Čile - budući da je ona izvjestiteljica o Čileu u ime Europske pučke stranke.

Zastupnica Zovko sudjeluje na 25. sastanku zajedničkog parlamentarnog odbora Europske unije i Čilea.