U organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport (AHZ) - najbrojnije organizacije Hrvata u toj zemlji - u Beču je održan Hrvatski bal, već 24. po redu. Na tradicionalnoj manifestaciji - koja povezuje austrijske i hrvatske javne uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života - ove se godine okupilo čak 700 sudionika, što je bila iznimna prilika za promociju naše bogate kulturne baštine. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/obnavljamo-ministarstvo-iseljenistva

A upravo su iseljeni Hrvati kroz povijest pokazali da na najbolji način znaju spojiti očuvanje nacionalnog identiteta s integracijom u društvo. Gdje god su živjeli, gradili su, pridonosili boljitku nove zajednice, i u srcu čuvali ljubav prema - Domovini.

390 kombija za poplavljena područja

Predsjednik AHZ-a (i predsjednik Koordinacije HDZ-a Austrije) Miroslav Piplica poželio je u ime organizatora svim Hrvatima i austrijskim prijateljima dobrodošlicu i ugodno druženje. Istaknuo je da su Hrvati u Austriji mnogo puta djelima dokazali ljubav prema Domovini. Posebno u humanitarnim akcijama - za poplavljena područja u Hrvatskoj i BiH poslali su čak 390 kombija pomoći!

- Hrvatski bal je tradicija, simbol okupljanja i zajedništva - Hrvata i naših prijatelja. Našim športskim i kulturnim manifestacijama čuvamo kulturu, jezik, običaje i nacionalni identitet. A uz to stječemo kontakte i prijateljstva s Austrijancima i drugim narodima. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/legendarni-sportas-miroslav-piplica-novi...

Bečki zastupnici & tajnica za iseljeništvo

Ovogodišnji tradicionalni hrvatski bal svojim dolaskom su, među inim, uveličali tajnica za iseljeništvo HDZ-a Margareta Mađerić, veleposlanik RH u Republici Austriji Gordan Bakota, zastupnici Slobodarske stranke u bečkome Gradskom vijeću i Pokrajinskoj skupštini Gerald Ebinger i Helmut Günther. 

A kao osobna izaslanica bečkog gradonačelnika Michaela Häupla okupljene je Hrvate i njihove goste pozdravila Anica Matzka-Dojder, također zastupnica u Gradskom vijeću austrijske metropole.  

Branko Uvodić & Mirna Jukić

U bogatome kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su jedan od najpopularnijih hrvatskih pjevača Oliver Dragojević, tamburaški sastav „Behar“ iz Slavonskog Broda, ženska klapa „Luna“ iz Zadra te kulturno-umjetnička folklorna društva iz Beča -„Naši običaji“ i „Raščica“. Program su vodili Branko Uvodić i, kao iznenađenje večeri, brončana olimpijka,  austrijska plivačica hrvatskog podrijetla - Vukovarka Mirna Jukić.

DVA HRVATSKA BALA U BEČU

Kao što se sjećate, nedavno su u Beču naši sunarodnjaci bili organizirali još jedan bal - 68. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata. Na njemu je - osim Margarete Mađerić i Miroslava Piplice - sudjelovao i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/hrvatski-bal-gradiscanskih-hrva...