U utorak, na blagdan svetog Ante, u Posuškom Gradcu obilježena je 25. obljetnica osnutka 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić” - prve profesionalne postrojbe Hrvata u BiH. Na obljetnici su sudjelovala i visoka izaslanstva iz Republike Hrvatske - predvođena potpredsjednikom Hrvatskog sabora (i zamjenikom predsjednika HDZ-a) Milijanom Brkićem, ministrom hrvatskih branitelja (i članom Središnjeg odbora HDZ-a) generalom Tomom Medvedom te savjetnikom predsjednice RH za branitelje Antom Deurom.

Važnost sjećanja

Misno slavlje predvodio je biskup Vojnog ordinarija u BiH mons. dr. Tomo Vukšić koji je u propovijedi istaknuo važnost sjećanja na poginule hrvatske branitelje i na dostojanstveno obilježavanje svih obljetnica iz suvremene nacionalne povijesti:

- Nikad nemojmo zaboraviti da su nam upravo hrvatski branitelji omogućili slobodu govora, slobodu molitve i slobodu sjećanja! Oni zaslužuju naš najdublji pijetet i trajnu zahvalnost.

Vječna im slava i hvala!

Nakon svete mise, uslijedilo je mimohod koji je sa stjegovima krenuo od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 109 poginulih pripadnika „Bušića“.

U svom obraćanju, ministar Medved je rekao da braniteljima u rat nije trebao poziv, nego su oni osjetili zov domoljublja. Naglasio je da smo svi mi svojim radom i djelovanjem obvezni opravdati njihovu žrtvu.

Žrtva branitelja kao putokaz

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Brkić istaknuo je da su hrvatski branitelji bili zaštitnici svog naroda i Domovine - na čemu im moramo biti zauvijek zahvalni:

- Moraju nam biti u vječnom sjećanju i neka nam njihov put i njihova životna djela budu putokaz da ne smijemo nikada odustati od borbe za bolje sutra svog naroda, ne povlačiti se kada je teško, ne kukati i ne optuživati i upirati prstom u druge, nego vlastitim primjerom, zalaganjem, radom i odgovornošću prihvatiti nerijetko “težak križ” što je ispred nas.

Na kraju svečanog slavlja jednosatnim koncertom nazočne je obradovala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj" - jedna od najboljih klapa iz Republike Hrvatske.