U Širokom Brijegu 7. veljače svetom misom u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije završeni su tradicionalni, peti „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ - molitveni program u spomen na 66 franjevaca koje su partizani likvidirali u Drugome svjetskom ratu i poraću. 

Gradonačelnice, najljepša hvala!

Kao osobna izaslanica predsjednika Tomislava Karamarka, na misnom slavlju sudjelovala je članica Predsjedništva HDZ-a (i kninska gradonačelnica) Josipa Rimac kojoj se - na kraju propovijedi - posebno zahvalio fra Miljenko Stojić, voditelj postulature za proglašenje mučenicima fra Leona Petrovića i 65 hercegovačkih franjevaca: 

- Kao izaslanica predsjednika HDZ-a danas je s nama gospođa Josipa Rimac, gradonačelnica kraljevskog grada Knina. Najljepša hvala. Nadamo se da će nam vlasti s obje strane granice pomoći u otkrivanju istine o našim pobijenima i u njihovom dostojnom pokopu. To do sada i nije baš tako bilo. Čast pojedincima, naravno.

Nekažnjeni komunistički zločini

Obilježavanje sjećanja na franjevačke mučenike započelo je u 16 sati molitvom pokraj ratnog skloništa u neposrednoj blizini samostana i crkve gdje je zapaljeno 12 svijeća u spomen na 12 fratara koje su partizani - nakon što su ušli u Široki Brijeg 7. veljače 1945. - ubili metkom u potiljak i potom zapalili. 

Njihove kosti tek su 70-ih godina prošlog stoljeća prenesene iz skloništa i dostojno pokopane u samostansku crkvu. Molitvena procesija potom se uputila na grobu u crkvi, nad kojim su pročitana imena svih 66 ubijenih franjevaca.

Photo: hrsvijet.com

SPOMENDAN NA ŽRTVE KOMUNISTIČKOG TERORA

Datum 7. veljače nosi u sebi golemu simboliku žrtve hrvatskog naroda u BiH koju je zbog odanosti vjeri i odbijanja komunističke ateističke ideologije podnio u Drugome svjetskom ratu i poraću. Komunisti su (partizani, KNOJ, OZNA...) tijekom rata i poraća počinili mnogobrojne teške i krvave zločine nad civilima i svećenstvom. 

Stoga je Zapadnohercegovačka županija - koju vodi sestrinski HDZ BiH nakon apsolutne pobjede na izborima - upravo 7. veljače proglasila spomendanom na sve žrtve komunističkog terora, u skladu s Rezolucijom Vijeća Europe o osudi zločina svih totalitarističkih režima.

Karamarko na Groblju mira

Kao što se sjećate, u kolovozu 2014. izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom  Karamarkom obilježilo je na Bilima (između Mostara i Širokog Brijega) Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, na mjestu na kojem se planira graditi „Groblje mira“ - najveće groblje u Europi - kao nacionalno i međunarodno spomen-područje za sve žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata.

Predsjednik Karamarko obišao je tim povodom i franjevačke samostane u Širokom Brijegu i Mostaru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-eu-se-odavno-obracunala-sa-svi...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kod-hercegovackih-franjevaca-moramo-...