U Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru na XII. Saboru sestrinskog HDZ-a BiH za predsjednika je jednoglasno izabran prof. dr. Dragan Čović. Na čelu je najveće stranke Hrvata u BiH zadnjih deset godina, a nakon listopadskih parlamentarnih izbora postao je hrvatski član Predsjedništva BiH. Predsjednik je Hrvatskog narodnog sabora BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-hrvati-nakon-osam-godina-...

Na XII. Saboru je sudjelovalo 527 izaslanika, a - osim predsjednika - izabrani su drugi stranački dužnosnici. Zamjenicom predsjednika postala je Borjana Krišto. Za potpredsjednike stranke izabrani su Marinko Čavara, Davor Čordaš, Anto Domić, Zdenko Ćosić i Vjekoslav Bevanda. Na prijedlog županijskih i regionalnih organizacija stranke izabrano je deset članova Predsjedništva: Ivan Vukadin, Anton Rill, Mato Zovko, Lidija Bradara, Mijo Krešić, Ivo Vincetić, Delfa Dejanović, Ljubo Grizelj, Mladen Bošković i Marija Rapo.

Visoko izaslanstvo naše stranke

Izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka na XII. Saboru HDZ-a BiH bio je potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Izaslanstvo su naše stranke činili glavni tajnik Milijan Brkić, međunarodni tajnik dr. Miro Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač i sabornik Ivan Šuker.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/brkicu-vecernjakov-pecat-u-kate...

Uoči radnog dijela Sabora, akademik Reiner obratio se izaslanicima. Čestitao je na iznimnim uspjesima na zadnjim parlamentarnim izborima kada je naša sestrinska stranka dobila apsolutno povjerenje Hrvata u BiH te izrazio čvrstu potporu europskom putu BiH.

- Samo ravnopravnost triju naroda jamac su stabilnosti i mira u BiH. Stabilna BiH od ključne je važnosti - ne samo za Hrvatsku, već i za EU. Hrvatska je danas punopravna članica EU - jamčim da će Hrvatska svoja iskustva i utjecaj iskoristiti da bi pomogla BiH na njenom europskom putu. HDZ želi biti vjetar u leđa vama - našoj sestrinskoj stranci. Zajedno možemo i moramo biti snaga koja će djelovati na boljitak dvije prijateljske zemlje. Siguran sam da politiku shvaćate kao služenje svome narodu jer ona ne može i ne smije biti sama sebi svrha - od srca vam želim da to uvijek imate na umu. Čestitam vam na svemu što ste u proteklom razdoblju postigli - siguran sam da će rezultati na sljedećim izborima biti još bolji.

Za sebe tražimo samo ono što nam pripada

Prof. dr. Dragan Čović podnio je izvješće o radu stranke između dva sabora u kojem je naglasio da naša sestrinska stranka kontinuirano jača - u zadnje četiri godine stranka je osnažena za 15.000 novih članova. Naglasio je da su glavni ciljevi HDZ-a BiH jednakopravnost Hrvata, jačanje BiH i njezina europska budućnost.

- Uvjeren sam da će na državnoj razini vlast dobro funkcionirati, što ne mogu reći za Vladu Federacije BiH. Dobili smo šest ministarskih mjesta i netko je rekao „da je to mnogo“. No, ja opet ponavljam da u Federaciji BiH kakvu mi želimo hrvatski narod mora imati polovicu vlasti. To je vrlo jasno. Moramo osigurati jednakopravnost i ne može više biti nadmudrivanja.Tražimo jednakopravnost, a ne podjele. Moramo uvažiti duh BiH, jer ona inače neće preživjeti. Hrvati za sebe traže ono što na zapadu imaju i nacionalne manjine -javni televizijski kanal na vlastitom jeziku. Nitko nam ništa ne treba davati, to nama pripada! U BiH se mora osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana - uvjeren sam da za to postoje svi preduvjeti. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će zaživjeti je znak da nam je Europska unija otvorila vrata i pokazala put, ali moramo shvatiti da to traži preinake u BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-dogovorena-vlada-federaci...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/legitimni-predstavnici-hrvata-u...

Usvojena programska deklaracija

Video porukom izaslanicima se obratio predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i čestitao našoj sestrinskoj stranci na uvjerljivoj pobjedi na parlamentarnim izborima. Inače, na XII. Saboru HDZ-a BiH izabrano je 30 članova Središnjeg odbora i pet članova Nadzornog odbora. Prihvaćeno je Izvješće o radu stranke u razdoblju između dva Sabora. Usvojeni su Statut i program stranke te programska deklaracija u kojoj se inzistira na provedbi ustavnih promjena, reformi izbornog zakona kako bi se osiguralo da legitimne hrvatske predstavnike ne biraju drugi narodi, te jačanju gospodarstva i zaustavljanju trenda odlaska mladih ljudi iz BiH.