(VIDEO) Deklaracija o položaju Hrvata u BiH važan je dokument, kojim potvrđujemo privrženost ispunjavanju ustavnih i međunarodnih obveza RH prema našim sunarodnjacima u BiH! - istaknula je u Hrvatskom saboru potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić:

- Obveza posebne skrbi RH za hrvatski narod u BiH proizlazi iz niza nacionalnih akata i međunarodnih ugovora i rezolucija. Našim ulaskom u članstvo Europske unije i NATO ta je briga dobila i dodatnu dimenziju. Pritom dajemo puna podršku suverenitetu, integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH kao države sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Europski put BiH strateški je važan za budućnost hrvatskog naroda u njoj, ali i za sveukupne odnose dviju država.

Ravnopravnost i zaštita hrvatskog naroda

Burić je naglasila važnost iduće godine u kojoj bi mogao započeti brži put BiH u Europsku uniju:

- U okviru NATO-a završena je osmogodišnja rasprava te je BiH ponuđeno aktiviranje Akcijskog plana reformi. Tu je hrvatski doprinos bio među najsnažnijima.

Podsjetila je da Hrvatska posvećuje veliku pozornost pitanju ravnopravnosti i zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH na svim međunarodnim forumima:

- RH zagovara i nastavit će zagovarati punu primjenu Daytonskoga mirovnog sporazuma, pridržavajući se njegovog teksta, ali i duha koji ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH stavlja na prvo mjesto!

Nijedna Vlada kao ova, naša!

Ova je Vlada, više nego bilo koja prethodna, usredotočena na poboljšanje položaja hrvatskog naroda! - naglasila je:

- U zadnje dvije godine učinjen je znatan pomak u obliku konkretnije, izdašnije i kontinuirane potpore programima i projektima od interesa Hrvata u BiH. Od 2016. do danas za to smo osigurali ukupno 320 milijuna kuna. Vlada će nastaviti pružati pomoć Hrvatima u BiH u skladu sa svojim odgovornostima, obvezama i mogućnostima. RH je vitalno zainteresirana za dobrobit hrvatskog naroda u BiH, kao i za boljitak nama susjedne zemlje.

O DISKRIMINACIJI HRVATA PONOVNO NA EUROPSKOM VIJEĆU

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ponovno će na sastanku Europskog vijeća, u četvrtak i petak, aktualizirati pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH - doznaje Hina iz izvora u Bruxellesu.

Prije toga, istaknuo je da očekuje da Hrvatski sabor usvoji Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH s ciljem jačanja položaj hrvatskog naroda kao konstitutivnog i stvarno ravnopravnog s druga dva naroda:

Šutjeti - to ne dolazi u obzir!

- Izigravanje onog što je dogovoreno u Daytonu nije zdravo za demokraciju u BIH. Svim konstitutivnim narodima pristupamo u dobroj vjeri, ali i očekujemo da Hrvati budu respektirani. Nema ničega dobrog, normalnog ni prirodnog u tome da bošnjački narod bira Hrvatima člana Predsjedništva BIH. Ako nekome to nije jasno, morat ćemo to ponavljati tisuće puta! To ne može proći bez reakcije, niti ćemo se praviti nevješti kao da se ništa nije dogodilo. To ne dolazi u obzir!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/dok-sam-ja-predsjednik-vlade-hr...