Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru - donosi Večernji list BiH - proveo je istraživanje javnog mišljenja ispitanika hrvatske nacionalnosti o preferencijama stranačkih listi i kandidata uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Istraživanje je provedeno od 4. do 7. rujna na uzorku od 1.000 ispitanika na području Federacije BiH u osam županija. 60,1 posto ispitanika odgovorilo je da namjerava izići na izbore.

Uvjerljivo vodstvo sestrinskog HDZ-a BiH

Gotovo dvije trećine ispitanika, njih 63,4 posto, dalo bi svoj glas koaliciji predvođenoj HDZ-om BiH (HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP Ante Starčević, HDU BiH i HSS Stjepan Radić). Slijedi koalicija predvođena HDZ-om 1990. s 9,2 posto potpore.

Ako se iz računice izostave neodlučni (19,8 posto), koji velikim dijelom neće ni izići na izbore, potpora koaliciji HDZ-a BiH još je i snažnija - 71,9 posto! Savez okupljen oko HDZ-a 1990. dobiva pak 11,5 posto.

Čović 8,63 puta jači od Zelenike

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjerljivo vodi prof. dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i sadašnji predstavnik hrvatskog naroda u tome najvišem državnom tijelu BiH, koji ima povjerenje 68,2 posto ispitanika. Nakon njega slijede kandidatkinja dr. Diana Zelenika (HDZ 1990.) sa 7,9 posto te „sejdo bajramović“ Željko Komšić (DF) s 1,7 posto. Neodlučnih je 21 posto.

Bez neodlučnih, Čović može računati na 86,3 posto glasača hrvatske nacionalnosti u BiH, Zelenika na točno 10, a „Bošnjak veći od Izetbegovića“ Željko Komšić morao bi se zadovoljiti s - 2,1 posto.