Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. sc. Miro Kovač najavio je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, o kojoj će se u srijedu raspravljati u Hrvatskom saboru. Istaknuo je da se Hrvatska njenim donošenjem ne „miješa“ u unutarnje odnose u BiH:

Snažna i racionalna poruka

- Ideja je da Deklaracija bude snažna, kvalitetna i racionalna poruka hrvatskim institucijama, ali i međunarodnoj javnosti, o položaju Hrvata u BiH i o odnosima Hrvatske i BiH. Deklaracija nije „miješanje“ u unutarnju politiku druge države, nego instrument izražavanja općeg stajališta Sabora o položaju Hrvata u BiH. Uvjeren sam da će tekst biti kvalitetan i da će obuhvatiti mišljenja svih klubova.

Odgovornost potpisnice Daytona

Kovač je dodao da će i Hrvatska, kao potpisnica sporazuma iz Daytona, imati odgovornost ako BiH bude nestabilna. Konzumirati ulogu potpisnice Daytona nije pravo, nego obaveza, a obveze se moraju ispunjavati:

- Hrvatska je dužna ukazati na to da je apsolutno neprihvatljivo i nekulturno da Bošnjaci biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH. Samo s ravnopravnošću svih triju naroda je moguće da BiH bude funkcionalna, stabilna i da napreduje.

Briga o Hrvatima - ustavna obveza

Osvrnuo se i na poruku trojice bivših visokih predstavnika u BiH koji su nedavno upozorili EU da se „Hrvatska miješa u unutarnje poslove BiH“.

- Oni se imaju pravo javljati kao i svatko drugi. S tim da oni imaju pravo na mišljenje, a Hrvatska ima (i) ustavnu obavezu brinuti o hrvatskom narodu u BiH!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/dok-sam-ja-predsjednik-vlade-hrvatska-nece-odustati-od-zastite-interesa-naseg