Zastupnici HDZ-a Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH & predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, te Željko Raguž, član tog odbora, sudjelovali su u Banja Luci na okruglom stolu „Hrvati u Republici Srpskoj - o(p)stanak“, koji su zajedno organizirali banjalučki biskup Franjo Komarica, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i član Vijeća naroda RS-a Davor Čordaš.

O(p)stanak, ali i povratak

Osim malobrojnih Hrvata u institucijama Republike Srpske, na stolu su sudjelovali i predstavnici udruga prognanih i iseljenih Hrvata koje djeluju u BiH i RH te institucija Republike Hrvatske zaduženih za projekte povratka i potpore Hrvatima izvan Hrvatske: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Generalni konzulat RH u Banja Luci...

Cilj okruglog stola bilo je upoznavanje s problemima & traženje rješenja za ostanak i održivi povratak prognanih i iseljenih Hrvata na području entiteta Republike Srpske.

Gdje su međunarodni donatori?

Dopredsjednik RS-a Josip Jerković ukazao je na probleme položaja Hrvata kojima prijeti potpuni nestanak ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere:

- Ako budemo čekali da samo Tajništvo za raseljene osobe i migracije Vlade RS ili Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH ili pak Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obnovi objekte - za što je zahtjev podnijelo oko 10.000 Hrvata s prostora RS - onda to nećemo doživjeti! Gdje su međunarodni donatori, zašto smo mi Hrvati zaboravljeni? Za razliku od prije kada je bilo opstrukcija, za povratak sada nema zapreka, dobro surađujemo s MUP-om RS. Ali, nažalost, nema donatora kako bismo uspjeli obnoviti domove svima koji to žele!

Katolika manje nego na kraju rata

Biskup Franjo Komarica pozdravio je organizaciju okruglog stola te ocijenio pozitivnim da još uvijek postoji politička volja za izgradnjom boljeg i pravednijeg života za Hrvate u RS-u. Iznio je, međutim, zabrinjavajuće podatke da danas u 67 župa na području tog entiteta živi oko 7. 334 katolika - dakle, manje nego nakon završetka rata (9.430):

- Gdje je taj povratak koji se trebao dogoditi, gdje je ta obnova Posavine i Krajine, najplodnijih dijelova BiH? Nema nijednoga normalnog čovjeka koji je uvjeren da je Bog stvorio ovako bogatu zemlju samo za zečeve, lisice i ptice, a ne za ljude. Gdje su ti ljudi, kome će ostaviti svu tu zemlju? Hrvatima je oduzeto jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo da budu svoji na svome. Što Europa može ponuditi drugim kontinentima ako ne može srediti stvari u svojoj kući, u BiH koja je dio europske kuće?

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/zastita-ravnopravnosti-identiteta-hrvata-u-bih

Jedina pomoć - iz Republike Hrvatske

Božo Ljubić je istaknuo da se svi kroz hrvatsko zajedništvo, kroz politički i gospodarski angažman, trebamo zalagati za ostvarenje prava Hrvata iz čitave BiH. Podsjetio je da je gotovo sva pomoć koju su primili Hrvati u RS-u došla iz Republike Hrvatske, zahvaljujući jasnom opredjeljenju Vlade RH, predvođene predsjednikom Andrejem Plenkovićem, te zalaganju legitimnih predstavnika Hrvata u RS-u i BiH:

- Stoga se u budućnosti, nažalost, trebamo još više osloniti na ono što sami možemo učiniti za sebe, od svakog pojedinca prognanika i udruge preko hrvatskih gospodarstvenika u BiH i predstavnika Hrvata u vlastima BiH do Republike Hrvatske. Hrvatsko političko zajedništvo i hrvatska narodna solidarnost!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/drzavni-tajnici-milas-mazar-u-prijedoru-nastavljamo-pomagati-hrvatima-koji-tu

Svoju zemlju BiH nikome nećemo prepustiti!

Zastupnik Željko Raguž naglasio je da ova, HDZ-ova Vlada konkretnim djelima svjedoči da joj je ostanak Hrvata u BiH jedan od prioriteta:

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/kontinuirano-povecavanje-potpore-hrvatima-iz-bih-iseljenistvu-nasoj

- Svi zajedno, kao što je poručio i kolega Ljubić, trebamo se dodatno angažirati na pomoći Hrvatima, posebno u područjima gdje su ugroženi. Mi Hrvati, čiji su korijeni u BiH najdublji, iskazujemo privrženost Bosni i Hercegovini te svoju zemlju nećemo nikada napustiti i nećemo je nikome prepustiti!