Potpredsjednik Vlade RH te ministar vanjskih i europskih poslova (i politički tajnik HDZ-a) Davor Ivo Stier jučer je - nakon sastanka u Banskim dvorima posvećenom uhićenju bivših pripadnika HVO-a u Orašju - dao izjavu za mnogobrojne okupljene novinare. Donosimo ključne poruke:

Vjerni potpori euroatlantskoj BiH

Hrvatska će ostati vjerna svojoj politici potpore euroatlantskom putu BiH i ravnopravnosti Hrvata - bez obzira na izazove i manipulacije. Znali smo da će biti izazova i otpora artikuliranoj politici nove hrvatske vlade prema BiH. Naš je odgovor na sve te izazove da ćemo ustrajati upravo na toj politici te da ćemo biti usklađeni i u Hrvatskoj i s našim saveznicima kako bismo ostvarili taj cilj.

Koordinacija sa saveznicima

Ustrajat ćemo na tome da se u BiH osigura ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH. To je strateški interes RH i na sve te izazove ćemo biti spremni učinkovito odgovoriti kao odgovorna članica EU-a i NATO-a. Želim naglasiti da već sada koordiniramo s našim saveznicima u NATO-u i EU-u buduće korake u politici prema BiH.

Potpora uhićenim braniteljima

Hrvatskim braniteljima koji su uhićeni u Orašju pružena je sva potpora koju Republika Hrvatska daje svojim državljanima. No oni su isto tako i državljani BiH te ih prvenstveno kao takve tretiraju pravosudne institucije BiH.

Bez Hrvata nema ni BiH!

Bez Hrvata u BiH nema ni BiH ni europskog puta BiH. Ali isto tako je jasno da bi bez europskog puta BiH bio ugrožen i opstanak Hrvata. Naš je cilj stabilnost, naš je cilj stvoriti novu arhitekturu suradnje, ali za to je važno postići i europske standarde. Kad to kažem onda smatram da je i ovdje važno naglasiti da svaki zločin mora biti kažnjen ali da isto tako se pravosuđe ne smije ispolitizirati.

Kolanje klasificiranih dokumenata

U četvrtak na sjednici Vlade donijet ćemo i formalnu odluku o ponovnom pokretanju Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima kako bi sve nadležne hrvatske institucije koordinirano djelovale. Važno je i u suradnji institucija RH i susjednih država rasvijetliti sve činjenice o kolanju dokumenata, odnosno uvidu u klasificiranu dokumentaciju - a što se dogodilo prije stupanja na dužnost ove hrvatske vlade.