Politički tajnik HDZ-a (i potpredsjednik Vlade RH te ministar vanjskih i europskih poslova) Davor Ivo Stier nastupio je kao uvodničar na velikoj, dvodnevnoj znanstvenoj konferenciji „Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti“, koja je u četvrtak i petak održana u Neumu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/zovko-na-znanstvenom-skupu-o-hrvatima-u-bih-kao-nositeljima-europskih

Upozorio je - u društvu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a BiH (i hrvatskog člana Predsjedništva BiH) Dragana Čovića - da ta država ne može izići iz političke krize bez novoga izbornog zakona koji će jamčiti stvarnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Sadašnje zakonodavstvo, naime, omogućuje brojnijim Bošnjacima da umjesto naših sunarodnjaka izaberu (nametnu) hrvatskog člana Predsjedništva BiH - što je bio slučaj sa željkom Komšićem - i hrvatske izaslanike u Domu naroda Federacije BiH.

Proljeće - pravo vrijeme za izbornu reformu

- Za uspješnost europskog puta BiH nužno je paralelno voditi dva procesa. S jedne strane, to je nastavak provedbe socijalno-ekonomskih reformi, a s druge, nužno je ući u političke reforme, posebice u pogledu reforme izbornog zakonodavstva. Ustavni sud BiH, koji je zatražio izmjenu takvih spram Hrvata diskriminirajućih zakona, dao je rok za reformu do lipnja 2017. godine. Poznato je da se u idućoj godini, koja je u BiH izborna, više neće moći mijenjati pravni okvir. Zbog toga je ovo proljeće pravo vrijeme da se taj važan dio političke reforme provede. U suprotnom, legitimitet općih izbora 2018. bit će doveden u pitanje i dodatno će se produbiti politička kriza - istaknuo je Stier.

Izmjenama Daytona narušena prava Hrvata

U svom se izlaganju politički tajnik HDZ-a pozvao i na analizu Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara u kojoj su navedeni mnogobrojni primjeri narušavanja prava Hrvata kroz “puzajuće” izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma:

- Mi ne govorimo ovdje o novom Daytonu, ili novom Ustavu, nego o tome da su se u zadnjih 20 godina više puta mijenjali važni i temeljni elementi na način da se sve više udaljavalo od koncepta BiH kao države triju ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana. BiH nije država samo jednog naroda, niti  samo jedan narod može pretendirati na monopol glede državotvornosti.

Euroatlantski put BiH

Stier je stoga u zaključku ponovio da se Hrvatska snažno zauzima za jačanje BiH i njen euroatlantski put:

- Temeljne smjernice hrvatske politike prema BiH su čuvanje njenog teritorijalnog integriteta, osiguranje mira i stabilnosti te zalaganje za punu konstitutivnost hrvatskog naroda koja je neraskidivo povezana s brigom za cijelu BiH u duhu ravnopravnosti Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih bosansko-hercegovačkih građana. Hrvatska smatra da je upravo euroatlantski put BiH način da se uspješno ostvare ti međusobno povezani ciljevi.