Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sastao se jučer u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem. Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH održat će se danas, također u Sarajevu. Ovo će biti druga zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Prva takva sjednica održana je prije sedam godina u Splitu. 

Jačanje bilateralne suradnje

Istaknuvši optimizam nakon održanog uvodnog sastanka na kojem je usuglašen kompletan dnevni red, Plenković je rekao kako će svi hrvatski ministri i članovi Vijeća ministara imati prigodu govoriti o temama iz njihove nadležnosti.

- Proći ćemo teme od bilateralne i regionalne suradnje, Europske unije, NATO-a, do svih resornih pitanja i brojnih otvorenih pitanja. Dakle, jedan paket odnosa'.

Strateška poruka

Naglasio je kako očekuje da zajednička sjednica bude referentna u bilateralnim odnosima dviju zemalja i otvori put svim ministrima da unaprijede odnose po pojedinim područjima.

- Tako smo poslali stratešku poruku o BiH kao našoj susjednoj i prijateljskoj državi - kojoj želimo pružiti ruku na europskom putu. Smatramo da je to ključ njezinog kvalitetnog funkcioniranja, a ujedno nastojimo riješiti i neka otvorena pitanja.

SUSRET S ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Predsjednik Plenković u Sarajevu se sastao i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem te članom Predsjedništva BiH (i predsjednikom HDZ-a BiH) prof. dr. Draganom Čovićem.