Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač bio je gost na 6. Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) u Olimpijskoj dvorani „Zetra“ u Sarajevu. Na kongresu je za predsjednika SDA izabran Bakir Izetbegović, a također su izabrani i ostali visoki dužnosnici.

Dr. Kovač - koji je bio osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka - kao gost je održao govor u kojem je naglasio snažnu potporu europskom putu BiH.

„U Bosni i Hercegovini hrvatski narod živi s prijateljima Bošnjacima i Srbima - s njima dijeli povijest i zajedničku sadašnjost. S njima će graditi - u to čvrsto vjerujemo - bolju, sretniju i europsku budućnost!“, poručio je, među inim, dr. Kovač.

U nastavku donosimo ključne poruke iz govora međunarodnog tajnika HDZ-a: 

Jednakopravnost Hrvata u domovini BiH

Bosna i Hercegovina je i domovina i država hrvatskog naroda. Njezinu opstojnost i državnu, društvenu i gospodarsku konsolidaciju - nacionalnu ravnopravnost, sreću i zadovoljstvo hrvatskog naroda - vidimo kao svoje prvorazredne strateške ciljeve koji prelaze okvire stranačkog programa. To su ciljevi koji još uvijek nisu ostvareni. Za njih treba mukotrpno raditi i njima trebaju težiti svi oni koji pretendiraju na vođenje odgovorne politike.

Suradnja i dijalog 

Odnosi između HDZ-a i SDA uvijek su prelazili odnose dviju stranaka. Predstavljali su mjeru odnosa hrvatskog i bošnjačkog naroda - sa svim usponima i padovima. Tako je i danas, tako će biti i sutra. Uvjereni smo da će politika suradnje i dijaloga, gospodarskog preporoda te dostizanja pune ravnopravnosti i jednakopravnosti hrvatskog i bošnjačkog naroda dovesti do djelotvornog uređenja odnosa i sa srpskim narodom. U tome ćete - u HDZ-u, u predsjedniku Tomislavu Karamarku - imati pouzdane prijatelje, partnere i suradnike.

Za europsku BiH

Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a svoj cilj - postavljen prije 25 godina usporedno s programom državne neovisnosti - ostvarila ulaskom u Europsku uniju i NATO. Ali - zadovoljni možemo biti tek onda kada se u istoj euroatlantskoj zajednici nađe i BiH - u kojoj hrvatski narod živi zajedno s prijateljima Bošnjacima i Srbima. Preduvjeti za to su sređivanje unutarnjih odnosa, postizanje pune ravnopravnosti, sreće i zadovoljstva - i hrvatskog, i bošnjačkog, i srpskog naroda. BiH to zaslužuje - kao stara povijesna europska zemlja. SDA zbog svoje povijesne političke uloge - kao i naša sestrinska stranka HDZ BiH - u tome imaju posebnu odgovornost.

Hrvati - most prema EU

BiH na putu prema EU nema boljeg mosta i saveznika od hrvatskog naroda i Hrvatske - kao što ga i SDA ima u HDZ-u unutar obitelji Europske pučke stranke. Zadovoljan, sretan i potpuno ravnopravan hrvatski narod u BiH fantastičan je motor europske integracije BiH. HDZ živi s tim uvjerenjem. Naučimo sve pouke iz prošlosti, okrenimo se sadašnjosti i gradimo zajedničku budućnost!

ČAVARA: ZA MODERNU I PRAVEDNU BIH!

Predsjednik Federacije BiH (i dopredsjednik HDZ-a BiH) Marinko Čavara također se kao gost obratio - uime HDZ-a BiH i predsjednika prof. dr. Dragana Čovića - prisutnim izaslanicima na 6. Kongresu. Istaknuo je, među inim, važnost suradnje između HDZ-a BiH i SDA na izgradnji moderne i pravedne BiH.

- Za HDZ BiH posebno je važan odnos sa SDA - trebamo i dalje izgrađivati modele suradnje. Izgraditi strateško partnerstvo za modernu, pravnu i pravednu BiH. Treba nam bolja država, podjednako dobra za svaki konstitutivni narod i pravedna za svakog stanovnika. Moramo zaustaviti sve očitije kršenje Ustava i zakona, jer to znači urušavanje sustava! Vratiti, dakle, povjerenje građana u državne institucije