Predstavnici Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ - Grada Zagreba te Zagrebačke županije - u Bosanskoj Posavini prisustvovali su obljetnici tragičnih događaja iz svibnja 1945. na području općina Odžak i Modriča. 

Da se ne zaboravi…

Na Memorijalnom groblju Nuića Njiva u Općini Odžak položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog terora. Predsjednik županijskog ZBGŠ-a Mijo Crnoja, potpredsjednik zagrebačkog (gradskog) ZBGŠ-a Zoran Piličić, potpredsjednik HDZ-ova Odbora za Hrvate u BiH Ivan Rašić, Ante Pokrajčić i Ivan Martić  o 70. godišnjici tragičnih svibanjskih događanja prisustvovali su potom svetoj misi za sve ubijene Hrvate ovog kraja u masovnim likvidacijama koje su provodile komunističke vlasti.    

Bosanskoposavski Bleiburg

U selu Garevcu (Općina Modriča) svake godine obilježava se Dan sjećanja na hrvatske žrtve. U Burića štali - između 23. i 28. svibnja 1945. - bilo je zatočeno 628 ljudi. U noćnim satima su odvođeni i u skupinama ubijani. Ukupno je ubijeno 545 ljudi - samo iz sela Garevac likvidirana su 246 muškarca. U komunizmu se o ovim strašnim zločinima komunista moralo šutjeti, a Burića štala danas je simbol najvećega masovnog zločina na području Bosanske Posavine. Zločina koji se dogodio nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata! Narod je ovu tragediju nazvao - Bosanskoposavski Bleiburg!