(VIDEO) U Sarajevu je danas održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Na sjednici su razmotrena brojna pitanja od zajedničkog interesa i budući modaliteti suradnje s ciljem uspostavljanja što uređenijih odnosa između dvije zemlje. Potpisana je i zajednička izjava Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/usvojena-zajednicka-izjava-vlade-republike-hrvatske-i-vijeca-ministara-bosne

Nakon zajedničke sjednice, izjave za brojne okupljene novinare dali su predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Izjave - i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O BILATERALNOJ SURADNJI

Za nas je važno da ovaj sastanak ostane referentan u mozaiku odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ne samo zbog potpisivanja pet značajnih sporazuma - koje su naše kolege upravo potpisali, već i zbog činjenice da smo u trosatnoj raspravi prošli 50-ak točaka dnevnog reda. U njima smo dotaknuli sva bitna pitanja u odnosima BiH i Hrvatske. U bilateralnom smislu, za Hrvatsku nema važnije države od BiH. Povezanost naših dviju država, naših naroda je povijesna - upućeni smo jedni na druge i u geoprometnom položaju te u kontekstu naših odnosa u proteklim godinama. Imamo i zajedničke europske perspektive. Upravo na tom tragu Hrvatsku želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateralnih pitanja.

O POTPORI EUROPSKOM PUTU BIH

Snažno podupiremo BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom putu i na putu u članstvo u Europskoj uniji. Ovaj Sporazum o europskom partnerstvu bit će naš doprinos da se proces - koji je sada intenziviran stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već i podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU - kreće prema dobivanju statusa kandidata za BiH. To bi unaprijedilo proces reformi i kvalitetniju suradnju na svim razinama vlasti.

O GOSPODARSKOJ SURADNJI

U gospodarskom smislu, Hrvatska je prvi vanjskotrgovinski partner BiH. U proteklim godinama uložili smo više od milijardu eura u BiH. Namjeravamo nastaviti tim putem i jačati gospodarske odnose.

O USTAVNOM USTROJSTVU BIH

Za Hrvatsku je posebno važno da u okviru ustavnog ustrojstva BiH pošaljemo kontinuiranu poruku skrbi za položaj Hrvata kao konstitutivnog, ravnopravnog naroda u BiH. Od svih političkih stranaka, institucija, konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH, očekujemo da vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose. Posebice u svjetlu predstojećih izbora 2018. godine ispune sve one kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio pravno uređen i pravičan.

O POTPORI BIH ZA ČLANSTVO U NATO-u

S naše strane trudit ćemo se pomoći BiH ispunjavanju niza uvjeta potrebnih za aktivaciju Akcijskog plana potrebnog za članstvo u NATO-u. Zajednički ćemo raditi na provedbi brojnih infrastrukturnih projekata - koji će biti raspravljeni idućeg tjedna. Bit ćemo zajedno u Trstu 12. srpnja u okviru formata nekoliko članica EU i zemalja Jugoistoka Europe.

O PARTNERSTVU & PRIJATELJSTVU

U Hrvatskoj, BiH ima i partnera i prijatelja te najsnažnijeg - vrlo artikuliranog i informiranog - zagovornika vašeg europskog puta. Povjerenje koje gradimo iskoristit ćemo u hodogramu aktivnosti u svim resorima u mandatu pred nama iskoristimo za rješavanje onih pitanja koji su dulje vremena na dnevnom redu. Očekujem da iduća ovakva sjednica bude u Republici Hrvatskoj.