Photo: Fenix-magazin

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijana Brkića boravio je u subotu u Wiesbadenu, sjedištu njemačke savezne zemlje Hessen, gdje je na poziv Hrvatskoga svjetskog kongresa Njemačke održao sastanak s tridesetak predstavnika hrvatskih udruga i zajednica.

Zaštita pripadnika HVO-a i HV-a

Na sastanku je Brkić govorio o aktualnome političkom stanju u Hrvatskoj, među ostalim i o konkretnim mjerama koje Vlada RH - predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem - poduzima kako bi se pomoglo uhićenim pripadnicima HVO-a u Orašju te spriječilo daljnje pokretanje političkih optužnica i uhićenja hrvatskih branitelja iz HVO-a i HV-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zastitit-cemo-nacionalne-interese-i-hrvatske-casnike-oslobodili-smo-bih-od

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/obnovili-smo-savjet-za-suradnju-s-medunarodnim-sudovima-upravo-radi-sustavne

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-kao-clanica-eu-i-nato-nece-sutke-promatrati-pokusaje-destabilizacije-nase

- S hrvatskim iseljenicima sam razgovarao i o tomu što hrvatska država može učiniti kako bi im se olakšao povratak i osiguralo olakšano ulaganje u hrvatsko gospodarstvo - izjavio je zamjenik predsjednika Brkić za Hinu.

Zašto HRT nema dopisništvo?!

Hrvatski iseljenici su izrazili zanimanje i za poreznu reformu i pitanja vezana uz oporezivanje mirovina nakon povratka u Hrvatsku. Pitali su Brkića i zašto Hrvatska radiotelevizija nema dopisništvo u jednoj tako važnoj zemlji kao što je Njemačka.

- Mi smo itekako dužni našim iseljenicima koji su Hrvatskoj pomagali ne samo za vrijeme Domovinskog rata i obrane od velikosrpske agresije, nego i poslije. Nažalost, hrvatska se politika iseljenika nerijetko sjeti samo kad su izbori - napomenuo je Brkić.

Zajedno zaustaviti novi egzodus

Istaknuo je i da je u tijeku negativni proces novog egzodusa mladih iz Hrvatske:

- Ono što je još pogubnije je to da se sada ne iseljavaju samo očevi i majke, nego cijele mlade, dobro obrazovane obitelji koje nedostaju Hrvatskoj. Moramo pokrenuti sve procese kako bi se stvorili uvjeti za ostanak hrvatskih građana i kako bi se zaustavio egzodus mladih i sposobnih koji je najizraženiji upravo prema Njemačkoj. Krajnje je vrijeme da hrvatska politika, bez obzira na političke opcije koje su na vlasti, zaustavi ovaj negativni trend.

Na kraju sastanka, Brkić je zahvalio Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj na očuvanju našega nacionalnog identiteta u ovoj prijateljskoj i savezničkoj zemlji.

S CDU-om HESSENA

Osim s hrvatskom zajednicom, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić se sastao i s ministrom unutarnjih poslova savezne zemlje Hessen Peterom Beuthom i glavnim tajnikom CDU-a Hessena Manfredom Pentzom.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/glavni-tajnik-u-hessenu-jos-intenzivnija-suradnja-s-cdu-om

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cdu-hessen-u-posjetu-hdz-u-nastavak-intenzivne-suradnje-s-njemackim-partnerima

Brkić u Njemačkoj boravi na poziv Hrvatskog svjetskog kongresa, a tijekom večeri je posjetio i estradnu manifestaciju Hrvatska noć koja se održava u Frankfurtu na Majni.