Na sinoćnjem 14. Večernjakovu pečatu u Mostaru glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću dodijeljena je ta tradicionalna nagrada u kategoriji „Naše gore list“! Svake godine prestižnu manifestaciju organizira Večernji list - jedan od najvećih dnevnih listova u Hrvatskoj i BiH - a nagrade se dodjeljuju osobama iz politike, kulture, sporta, ekonomije… koje su obilježile prošlu godinu u susjednoj nam državi. 

Moji korijeni su tu!

Obraćajući se nazočnima u prepunoj dvorani Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“ Brkić se zahvalio na priznanju te istaknuo:

- Ova mi je nagrada velika obveza u daljnjem promicanju europskog puta BiH te zauzimanju za punu ravnopravnost Hrvata. Moji korijeni su ovdje, ja sam čovjek iz BiH!

Predsjednica svih Hrvata

Ovogodišnju svečanost - održanu pod motom Pečat za Europu na 20. obljetnicu Daytonskoga mirovnog sporazuma - svojim je dolaskom uveličala i prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je glavno priznanje (Večernjakov pečat za osobu godine) uručila Bugojancu Huseinu Smajiću. Taj je poduzetnik bošnjačke nacionalnosti na svom imanju otkrio temelje rimokatoličke crkve, nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog posjeda Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno izgradila crkva.  

- Dužni smo pomoći BiH na putu prema EU. RH u tome ima posebnu odgovornost, mi čvrsto podupiremo vaš europski put. Pritom Hrvatska ima posebnu obvezu i prema Hrvatima u ovoj zemlji, zadaća nam je pomagati im da ostvare punu afirmaciju kao jedan od tri ravnopravna naroda u BiH. Tu zadaću ne zaboravljamo. Što, dakako, ni po čemu ne umanjuje našu okrenutost suradnji s Bošnjacima i Srbima. Hrvatska je više od običnog susjeda s BiH - napomenula je Grabar-Kitarović obraćajući se sudionicima i uzvanicima Večernjakova pečata.

Čović & Clinton

Hrvatski član Predsjedništva BiH (i predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH) prof. dr. Dragan Čović imao je čast proglasiti Billa Clintona „osobom godine u svijetu“. Bivši predsjednik SAD-a nazočnima se u „Kosači“ obratio putem video-linka, kazavši da je počašćen jer je prepoznat kao osoba koja je pomogla da se zaustavi rat u BiH. 

Više o Večernjakovu pečatu na sljedećim linkovima:

http://www.vecernji.ba/najveci-drustveni-dogadaj-u-regiji-997320

http://www.vecernji.ba/gospodarstvenik-i-humanitarac-husejn-smajic-iz-bu...

http://www.avaz.ba/clanak/170663/mostar-odrzana-tradicionalna-dodjela-pr...