Izaslanstvo CDU-a Hessen (koje, među ostalima, sačinjavaju ministar financija te njemačke savezne zemlje dr. Thomas Schäfer i glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz) trećeg dana boravka u Hrvatskoj susrelo se u Zadru s predstavnicima HDZ-a BiH - tajnikom za iseljeništvo Nikom Marušićem i savjetnikom prof. dr. Nevenkom Hercegom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cdu-hessen-u-posjetu-hdz-u-nastavak-...

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/cdu-hessen-u-saboru-jacanje-parlamentarne...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/cdu-hessen-u-zagrebackoj-skupstini-drag...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/cdu-hessen-o-razvojno-investicijskim-pr...

Protiv preglasavanja Hrvata

Njemački prijatelji istaknuli su da je interes njihove zemlje da BiH postane ekonomski i demokratski razvijena zemlja te su pozdravili nedavnu izbornu pobjedu predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH). Izrazili su mišljenje da se u BiH više nikad ne bi smjela primjenjivati praksa preglasavanja na štetu malobrojnijega konstitutivnog naroda. 

- Njemačka će težiti tomu da se što prije postigne zajednički dogovor o preustroju BiH, uzimajući u obzir interes svih naroda i građana kako bi država mogla normalno funkcionirati i nastaviti svoj put prema EU - rekao je Pentz.

Za europski put BiH

Nakon sastanka s njemačkim partnerima, predstavnici HDZ-a BiH poručili su da su odnosi s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) na visokoj razini, a takvi će ostati i ubuduće. Marušić:

- Predsjednik Čović, HDZ BiH i HNS nastavit će i dalje surađivati s njemačkim prijateljima na onome zbog čega smo tu, a to je pomoći Bosni i Hercegovini te je dovesti u Europsku uniju.

Herceg je pak dodao:

- Jedni druge vrlo dobro razumijemo, a kolege iz Njemačke nam mogu i žele pomoći na razne načine.

Posjet Hrvatskoj gosti iz CDU-a završili su jučer u Karlovcu, gdje su se susreli s gradonačelnikom Damirom Jelićem (HDZ).