Izaslanstvo Kršćansko-demokratske unije (CDU) Zemaljskog parlamenta njemačke Savezne zemlje Hessen ovog tjedna boravilo je u službenom posjetu Bosni i Hercegovini. U izaslanstvu - predvođenom predsjednikom parlamenta Norbertom Kartmannom - bili su zastupnik (i glavni tajnik CDU-a Hessen) Manfred Pentz, zastupnica Bettina Wiesmann i eurozastupnik Michael Gahler. Ovaj posjet dogovoren je još u listopadu prošle godine - tijekom susreta glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića i glavnog tajnika CDU-a Hessen Pentza.

Osim predstavnika CDU-a Hessen, u izaslanstvu su bili i tajnik Koordinacije HDZ-a Srednje Njemačke Franjo Akmadža i član Predsjedništva Koordinacije Tugomir Čuljak. Inače, njih dvojica su i suorganizatori ovog zapaženog posjeta.

Niz konstruktivnih susreta

U Sarajevu su se - prvog dana posjeta - susreli s članom Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP) Zoranom Tešanovićem i glavnim tajnikom Stranke demokratske akcije (SDA) Amirom Zukićem. Tema - aktualna politička situacija u BiH. Potom je uslijedio sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem (HDZ BiH). Ključne teme - odnosi BiH sa susjednim državama te uloga BiH u izgradnji sigurnosti u ovom dijelu Europe. Posebno je naglašen problem imigranata - jer jedan dio tzv. Balkanske rute prolazi upravo kroz ovu zemlju. U Parlamentarnoj skupštini BiH razgovaralo se s političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda o međusobnoj suradnji i radu parlamenata. O inicijativi Njemačke i Velike Britanije za BiH izaslanstvo je pak razgovaralo s Predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Međuparlamentarna suradnja

Dio izaslanstva - predvođen eurozastupnikom Michaelom Gahlerom - održao je izdvojen sastanak s predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (i članicom Predsjedništva HDZ-a BiH) Lidijom Bradarom. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH, sustavu obrazovanja i europskom putu BiH. Razmijenjena su iskustva u radu parlamenata - Savezne države Hessen i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U oba parlamenta, naime, većinu zastupnika imaju stranke članice Europske pučke stranke. Stoga je dio razgovora bio posvećen mogućnostima jačanja suradnje između ova dva zakonodavna tijela. Zajednički zaključak - neophodna je suradnja gospodarstvenika iz Federacije BiH i Hessena.

Za europsku BiH

U Mostaru je izaslanstvo CDU-a Hessen primila zamjenica predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH (i prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH) Borjana Krišto. Susretu su prisustvovali glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džoić i voditelj Odjela za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH Niko Marušić. Razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i otvaranju Ureda Europskog parlamenta u Mostaru - koji bi potaknuo BiH na pozitivne reforme.

Održan je niz drugih susreta s gradskim i županijskim predstavnicima vlasti - s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i premijerom Hercegovačko-neretvanske županije Nevenkom Hercegom. Te s predsjednikom Glavnog vijeća HNS-a BiH dr. Božom Ljubićem. Valja istaknuti da su Akmadža i Čuljak sudjelovali na svim spomenutim sastancima. Tako su jasno pokazali da se hrvatsko iseljeništvo aktivno uključilo u rješavanje političke situacije u BiH. 

Da se ne zaboravi!

Poseban dio programa bio je posjet Groblju mira. A održana je i prezentacija ovog iznimnog pothvata - izgradnje spomen-obilježja za žrtve iz Drugog svjetskog rata i totalitarnog komunističkog režima. Potom je uslijedio posjet Franjevačkom samostanu u Mostaru. 

LJUBUŠKI, ŠIROKI BRIJEG, MEĐUGORJE…

U Ljubuškom su naši njemački prijatelji u Franjevačkom samostanu na Humcu upoznati s vrijednom kulturno-povijesnom baštinom Hrvata u BiH. Prije svega - poznatom Humačkom pločom koja datira iz 12. stoljeća, pisana je bosančicom i jedan je od najstarijih spomenika pismenosti u Hrvata. U Širokom Brijegu posjetili su crkvu i franjevački samostan. Obišli su - u samostanskom dvorištu - ratno sklonište u kojem su 1945. komunisti ubili franjevce. 

Uslijedio je posjet Međugorju - svjetski poznatom mjestu hodočašća i molitve koji godišnje pohode milijuni vjernika. Sadržajni dan završen je pribivanju svečanosti - u organizaciji UNESCO-a - u staroj gradskoj jezgri Mostara.