Prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisegnut će 15. veljače na Trgu Sv. Marka u Zagrebu, a na inauguraciji - koju će dolaskom uveličati niz europskih i svjetskih državnika - sigurno će biti hrvatski član Predsjedništva BiH (i prvi čovjek sestrinskog HDZ-a BiH) prof. dr. Dragan Čović, a možda i ostala dvojica članova kolektivnoga državnog poglavara susjedne nam zemlje Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Čović:

Izraz prijateljstva i dobrosusjedstva

- Predsjedništvo BiH dobilo je poziv na inauguraciju nove predsjednice RH, no ono tek treba donijeti odluku hoće li svečanosti prisustvovati sva trojica članova. Ja sigurno dolazim, a moj će prijedlog biti da idemo svi i da kao predsjednici susjedne i prijateljske zemlje budemo nazočni tome svečanom događaju. Vjerujem da će BiH biti prioritet u vanjskopolitičkoj komunikaciji gospođe Kolinda Grabar-Kitarović.  Logično mi je da - nakon inauguracije - jedan od prvih njezinih inozemnih susreta bude upravo s Predsjedništvom BiH kako bismo time istaknuli važnost uzajamnih odnosa dviju država.

Članovi Predsjedništva BiH u prethodnom sazivu izbjegavali su putovati zajedno u službene posjete drugim državama jer se ta praksa ocjenjivala nepotrebnom i skupom, no prof. dr. Čović ističe da bi inauguracija predsjednica RH trebala biti iznimka.

Hrvati u BiH ZA predsjednicu!

Kao što se sjećate, u predizbornoj kampanji Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u više navrata Hrvate u BiH, a HDZ BiH, na čelu s Čovićem, snažno je podupro njezinu kandidaturu. Čak 93,8 posto svih birača koji su u toj državi izašli na predsjedničke izbore svoj glas su dali hrvatskoj predsjednici. 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/hrvati-iz-bih-listom-za-predsje...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/pismo-dragana-covica-svim-hrvat...