Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik sestrinskog nam HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović već je mnogo puta pohodio Grad Heroj, ali je ovog vikenda prvi put bio u službenom i radnom posjetu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nakon što je sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odao počast svima poginulima tijekom velikosrpske agresije, Čović je istaknuo da Hrvati iz RH i iz BiH dijele iste probleme, primarno one gospodarske i demografske:

Plenkovićeva Vlada kao nijedna dosad

- Upućeni smo jedni na druge, a naša je suradnja preduvjet kvalitetnijeg života. Jedan smo narod koji živi u dvije države te se gospodarski, kulturno i na svaki drugi način moramo još snažnije vezati. Pritom moram još jednom zahvaliti premijeru Plenkoviću jer ova Vlada, kao nijedna do sada, istinski skrbi o Hrvatima u BiH. Eto, neki dan su u Vitezu potpisani ugovori kojima je Vlada RH dodijelila 24 milijuna kuna za 105 projekata Hrvata u BiH. Svaka kuna je prevažna, to je poruka da se držimo zajedno, ali naša oslonjenost jednih na druge znači mnogo više od samog novca.

http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/novost/629/odrzan-svecani-program-i-potpisani-ugovori-za-programe-i-projekte-hrvata-u-bosni-i-hercegovini

Zajedništvo i u obrani Vukovara

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava naglasio je da se uvijek komunicira hrvatsko zajedništvo koje je neupitno - dokazano i u obrani Vukovara i u cijelome Domovinskom ratu.

Potvrdio je i važnost pomaganja Republike Hrvatske hrvatskom narodu u BiH, izdvojivši od projekata nedavno ponovno otvaranje Dopisništva HRT-a u Mostaru i obnovu avio-veza između Mostara i Zagreba. Posebno je ocijenio važnim i projekt izgradnje cestovnog koridora 5 C, koji će hrvatski istok povezati praktično s cijelom BiH.

I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da suradnja Hrvata iz dvije države treba biti što čvršća i intenzivnija te je izrazio podršku Hrvatima u BiH u njihovoj borbi za ravnopravnost.

BiH može preživjeti isključivo kao moderno europsko društvo

Na pitanju o položaju Hrvata u BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da je stanje zahtjevno, da smo najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, pritom naglasivši da država nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda:

- Daytonski sporazum jest zaustavio rat u BiH, no ostavio je dva entiteta s tri konstitutivna naroda, gdje u jednom entitetu brojniji narod nastoji preglasavati onaj malobrojniji. Nas Hrvate i nisu ispočetka svi razumjeli, no na sreću je zadnjih godina to razumijevanje u međunarodnoj zajednici došlo na svoje mjesto: uvažava se realnost da BiH može preživjeti isključivo kao moderno europsko društvo, u kojem će se osigurati stvarna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda.