Derventa. Potpredsjednik HDZ-ova Odbora za Hrvate u BiH Ivan Rašić i tajnik HDZ-ovog Odbora za branitelje Josip Vidović - zajedno sa suradnicima Brunom Paurević, Nives Čulo i Matom Matićem - posjetili su 23. travnja 2016. župu Derventa. Na poziv Hrvata iz ovog kraja i velečasnog Filipa Maršića prisustvovali su misnom slavlju i tradicionalnoj smotri folklora.

Gotovo dvije tisuće vjernika okupila je, naime, proslava sv. Jurja mučenika u istoimenoj župi u Derventi.

Povratak na rodnu grudu

U srdačnom druženju s Hrvatima Bosanske Posavine razgovaralo se o što boljoj zajedničkoj suradnji Hrvata koji žive u ovim krajevima. Ovogodišnji izbori u BiH još su jedan test zajedništva i nastojanja da se pokaže da Hrvati žele biti svoji na svome.

Potpredsjednik HDZ-ova Odbora za Hrvate u BiH Rašić u obraćanju prisutnima podsjetio je na povijest Hrvata Bosanske Posavine, posebice u Domovinskom ratu. Pozvao je na zajedništvo te naglasio da je potrebno uključiti hrvatske predstavnike u donošenje odluka koji se tiču njihove sudbine. A jedna od tema bio je i povratak Hrvata na svoja ognjišta.

Valja naglasiti da su ovom susretu prisustvovali saborski zastupnik Željko Fiolić i saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk.

Od entitetskih dužnosnika prisutni su bili ministar za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš i njegov pomoćnik Zdravko Beljo.

Dijalog i zajedništvo

Svi su se usuglasili da ovakvi susreti itekako pomažu u nastojanjima pronalaska što boljih rješenja za Hrvate koji žive na ovim prostorima, te onima koji žele obnovu svojih domova i povratak na stoljetna ognjišta. Samo dijalogom i zajedništvom možemo očekivati bolje rezultate.

Na tradicionalnoj smotri folklora ispred župne crkve sudjelovala su brojna kulturno-umjetnička udruženje iz BiH i Hrvatske te je posvjedočena tako kroz ples i pjesmu bogata kulturna baština hrvatskog naroda.