Prvo je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović - bez znanja i suglasnosti predsjedatelja toga tročlanog tijela (i predstavnika hrvatskog naroda) Dragan Čovića - javno zaprijetio da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most.

Bez znanja i suglasnosti Hrvata

Potom su zamjenici predsjedatelja dvaju domova Parlamentarne skupštine BiH - Predstavničkog doma Šefik Džaferović i Doma naroda Safet Softić - uputili pisma istog „antimostovskog“ sadržaja na adrese najviših dužnosnika EU.

Naravno, i oni su to učinili bez znanja i suglasnosti predsjedatelja oba doma, koji su „slučajno“ također Hrvati - Bariše Čolaka (Dom naroda) i Borjane Krišto (Predstavnički dom).

Neovlašteno u ime BiH

Zadnje, a vjerojatno ne i posljednje, (bošnjački) predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poslao je pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojem Hrvatskoj, među ostalim, uvjetuje izgradnju Pelješkog mosta utvrđivanjem međudržavne granice na kopnu i moru.

Naravno, i on je to učinio bez znanja i suglasnosti hrvatskog predstavnika - zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande. Štoviše, bosansko-hercegovačka vlada nikad nije donijela nijednu odluku o „nužnim preduvjetima“ za izgradnju Pelješkog mosta.

Neovlašteno u ime BiH

Sva četvorica navedenih bošnjačkih političara - upozorava naš saborski zastupnik prof. dr. sc. Božo Ljubić, izabran na listi za hrvatske državljane izvan RH (XI. izborna jedinica) - dužnosnici su jedne te iste političke partije Bošnjaka, Stranke demokratske akcije (SDA):

- Dio bošnjačkih dužnosnika uzima si za pravo mimo svojih ovlasti komunicirati prema Hrvatskoj i EU u ime Bosne i Hercegovine. Njihove manevre ne možemo drukčije nazvati nego uzurpacijom državnih ovlasti!

Grandomanija & sredstvo ucjene

Dva su motiva, nastavlja Ljubić, zašto osporavaju izgradnju Pelješkog mosta:

- Prvi, to je svojevrsna refleksija grandomanije da se u neumskom akvatoriju, premda je to neizvedivo, „izgradi“ teretna mega-luka u koju bi, kako tvrde, „uplovljavali nosači aviona i supertankeri“. Drugi, pokušaj da se tim pritiskom ucjenjuje Hrvatska kako bi SDA riješila neke druge probleme, čak i odbacila legitimne zahtjeve Hrvata u BiH, čija je konstitutivnost narušena nametnutim izmjenama Daytonskog i Washingtonskog sporazuma.

Protiv su povezivanja EU

Ljubić zaključuje da najnovija „histerija“ može samo naštetiti i BiH i njenim odnosima s Hrvatskom i EU:

- Apsurd se ogleda u tome da SDA pokušava i Hrvatskoj i Europskoj uniji osporiti povezivanje teritorija preko Pelješkog mosta, a s druge strane opstruira izgradnju cestovnog pravca od Stoca prema Neumu koji bi prometno povezao BiH jer sada građani BiH idu preko Hrvatske kada putuju između ta dva grada.