Republika Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH! Dok sam ja predsjednik Vlade, mi ovu temu nećemo pustiti! - poručio je predsjednik naše stranke i Vlade RH Andrej Plenković tijekom Izbornog sabora Mladeži HDZ-a u Zagrebu, upitan o pismu tri bivša visoka predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz - Schillinga i Carla Bildta - u kojem tvrde da se Hrvatska „miješa u unutarnja pitanja BiH“.

- Nitko od Hrvatske bolje ne poznaje BiH, nije joj je veći prijatelj i saveznik od nas te joj nije više i konkretnije pomogao da podnese zahtjev za članstvo u EU-u. Ali RH, koja je i potpisnica Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma, ima ustavnu obavezu brinuti o svim Hrvatima izvan zemlje. Stoga ima obavezu artikulirati i jasan stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i stvarno ravnopravni u BiH! - nastavio je Plenković.

Pismo - potvrda snage naših akcija

Dodao je da izigravanje duha Daytonskog i Pariškog sporazuma nije ni zdravo ni dobro za demokraciju u BiH:

- U Daytonu nitko nije niti pomislio, a kamoli izrekao, kako bi se u praksi moglo dogoditi da Bošnjaci, samo zato jer su brojniji od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva iz Federacije BiH. To nema smisla! Mi sve što radimo, radimo u dobroj vjeri. A to što su se ova trojica penzionera javila samo pokazuje da su naše vanjskopolitičke akcije bile toliko snažne da su oni osjetili potrebu nešto reći!

I oni su (bivši visoki predstavnici) svojim odlukama pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata u BiH i mijenja ono što je bilo dogovoreno u Daytonu i Parizu - izdvojio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/nakon-vijeca-za-vanjske-poslove-eu-sve-veci-broj-clanica-razumije-nasu

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/reakcija-eu-na-nasa-upozorenja-o-marginalizaciji-hrvata-u-bih-u-ponedjeljak

Mesiću, taj film nećete gledati!

Upitan da komentira to što Stjepan Mesić podržava pismo bivših visokih predstavnika u BiH, Plenković je odgovorio:

- Taj će film gledati kada možda nekada, u nekoj dalekoj budućnosti, netko drugi bude na vlasti u Hrvatskoj. Penzioneri očito ne razumiju da se trebamo zalagati za Hrvate u BiH.

ODGOVOR MVEP-a

Dodajmo i da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH odbacilo optužbe Ashdowna, Schwarz - Schillinga i Bildta:

- Za razliku od trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja BiH, već ispunjava svoje međunarodne obveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen ustavni i pravni poredak. Nažalost, konstitutivni narodi, dijelom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutačno nisu jednakopravni - što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti BiH.