U Zagrebu je sinoć predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao na donatorskoj večeri za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“.

Snažna podrška Vlade RH

Naša je Vlada od prvog dana snažno podržala ovaj projekt od velike važnosti za sve bosanske Hrvate te preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (državni tajnik: Zvonko Milas) i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (Nikola Mažar) u najvećoj mjeri i financirala izgradnju Centra.

- Od srca zahvaljujem Vladi RH i predsjedniku Plenkoviću na velikoj potpori. Zasigurno Centar ne bi bio u ovolikoj mjeri izgrađen da nismo imali vašu podršku. Sama pak donatorska večer, organizirana na najvišoj državnoj razini, omogućit će nam da dovršimo projekt koji smo pokrenuli mi, tuzlanski franjevci, a vi ga iskreno prepoznali. Hrvatski kulturni centar „Sveti Franjo“ je pozitivna priča koja je ujedinila BiH i Hrvatsku, nas sunarodnjake iz dviju država - istaknuo je gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković.

Odsjek za orgulje & generalni konzulat RH

Projektom - koji je u cijelosti izradio i Franjevačkom samostanu darovao tuzlanski arhitekt Juro Pranjić - oživljava se stara gradska jezgra u kojoj je nekada bila katolička crkva (srušena 1987.) te se čuva identitet Hrvata ovog kraja. Osim kao prostor kulturno-umjetničkih događaja tuzlanskih Hrvata, zamisao je franjevaca da se u Centru otvori i sveučilišni odsjek za orgulje.

Kako bi se ostvarila još djelotvornija povezanost Tuzle i BiH s Republikom Hrvatskom, predviđeno je da svoje prostorije u Centru nađe i generalni konzulat RH.