Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (i član Gradskog odbora HDZ-a Vukovara) Nikola Mažar posjetili su Prijedor (Republika Srpska, BiH).

S gradskim vodstvom razgovarali su o mogućnostima poboljšanja uvjeta života Hrvata, kojih je danas oko 1.700 u prijedorskom kraju.

Ceste, elektrifikacija & obnova kuća

Uz naše Vukovarce Milasa i Mažara, na sastanku s prijedorskim gradonačelnikom Milenkom Đakovićem sudjelovali su veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, generalni konzul u Banjoj Luci Zlatko Kramarić, predsjednik Udruženja građana „Altruist“ Mirko Pandža i predsjednica Udruge „Prijatelji Volara“ Ana Josić.

Kao prioriteti su istaknuti rješavanje infrastrukture - cesta koje vode do naselja gdje žive Hrvati, elektrifikacija i obnova kuća.

Otvorena vrata suradnje

Zaključeno je da postoji puno prostora za suradnju te je složena lista prioritetnih projekata za Hrvate koji žive u Prijedoru i okolici te za naše sunarodnjake koji se žele vratiti u svoje prijeratne domove. Realizacija projekata može se očekivati u što skorijem roku - u suradnji između Prijedora, entitetskih i BH-institucija te naše Vlade.

- Ovim sastankom napravljen je važan korak naprijed. Postoje modeli suradnje koji će pridonijeti boljem životu Hrvata u gradu Prijedoru, što nam je cilj - poručio je Milas.

Pomoć i iz EU fondova

RH je pojedinačno najveći donator u BiH, gdje je za obnovu 2.800 obiteljskih kuća osigurala građevinski materijal u vrijednosti od 314 milijuna kuna. No toga treba još.

- Nastavit ćemo projekte stambenog zbrinjavanja svih Hrvata koji se žele vratiti na ovo područje, a koristit ćemo i fondove Europske unije i programe regionalnog stambenog zbrinjavanja - najavio je pak Mažar.

Sastanak s prijedorskim Hrvatima

Milas i Mažar posjetili su i tvornicu keksa i srodnih proizvoda „Mira“, koja je dio grupacije tvornice „Kraš“, te se sastali s predstavnicima Hrvata iz Prijedora u Župi sv. Josipa, gdje ih je dočekao velečasni Marko Vidović.

Nakon posjeta Prijedoru, državni tajnici obišli su i selo Briševo (ljubijski kraj), gdje su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast stradalim hrvatskim civilima. Njih više od 70 mučki su ubijeni 1992. u svojim domovima.