Na središnjoj komemoraciji 70. obljetnice tragedije Bleiburga i Križnih puteva počast žrtvama odao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH (i hrvatski član Predsjedništva BiH) prof. dr. Dragan Čović. On je - valja istaknuti - uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović bio visoki pokrovitelj ovogodišnje komemoracije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/komemoracija-na-bleiburgu-70-godisnj...

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH položilo je vijenac i zapalilo svijeće u spomen na sve žrtve strašnog komunističkog zločina nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata.

Na komemoraciji su, među inim, prisustvovali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto…

Istražiti i utvrditi povijesne činjenice

Pred više od 50.000 ljudi, dr. Čović je održao govor u kojem je istaknuo da još uvijek, nažalost, nije istražen broj žrtava komunističkog terora. Niti su poznata sva stratišta gdje su komunisti ubijali zarobljene vojnike i civile.

- Konačni broj žrtava u ratu i poraću nije ustanovljen! Ne zna se ni za sva stratišta te kuda je u četveroredima prošao Križni put zarobljenih! Činjenice se moraju istražiti - kako bismo okrenuli ovu stranicu povijesti ispisanu krvlju. Kako ovdje na Bleiburgu - tako i na svim drugim viktimološkim mjestima naše povijesti! Kroz dugih pet desetljeća komunističke represije, Bleiburg i Križni put je bilo zabranjeno spominjati! Zbog spominjanja Bleiburga se završavalo na dugogodišnjim robijama.

Pogledati istini u oči! 

Istaknuo je da je najveći broj žrtava bila hrvatska mladost - u svojim ranim dvadesetima. Skoro da i nema u hrvatskom narodu obitelji koju tragedija Bleiburga i Križnih puteva nije pogodila:

- Danas smo svojim dolaskom odlučili odati poštovanje i pijetet žrtvi naših djedova i otaca, muževa, naših majki, braće i sestara. Došli smo na Bleiburg istini pogledati u oči i suočiti se s njom. Jer - napisano je - samo će nas istina osloboditi! Europa je osudila komunističke zločine i zatražila istragu do istine. Ohrabrila je povjesničare da nastave istraživanja.

I na ovogodišnjoj godišnjici zločina nad hrvatskim narodom, iz cijele BiH - kao i svake godine - pristigao je golemi broj Hrvata. Cijela Europa jasno je osudila zločine počinjene uime totalitarne komunističke ideologije.