Iz tiska su izašle dvije nove knjige generala Slobodana Praljka - više od 1 100 stranica dokumenata o ratnim događajima 90-ih u Bosni i Hercegovini. I to na engleskom jeziku - uz digitalna izdanja na CD-ovima. Ukupno je tim obrane generala Praljka dosad priredio 30 knjiga dokumenata o ratu u Hrvatskoj i BiH!. 

Nerazumljivo medijsko ignoriranje

A jedan od suradnika u ovome opsežnome publicističkom projektu je predsjednik HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje Tomislav Đonlić, inače povjesničar po struci. Supotpisnik je i jedne od spomenutih knjiga. Đonlić se za Slobodnu Dalmaciju stoga osvrnuo na publicističke napore istraživačkog tima generala Praljka: 

- Sudski proces koji se u Haagu vodi protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata medijski je pao u zaborav, što je potpuno nerazumljivo. Naime, jedan dio javnosti, ali i vlasti, odnosio se prema njemu kao da je on isključivo privatna stvar optuženika. To nije točno, jer ako bi se u žalbenom postupku ponovila prvostupanjska presuda, ovaj bi predmet mogao imati dugoročne posljedice na RH, s obzirom na optužbe i izrečenu formulaciju o udruženom zločinačkom pothvatu.

Nemar hrvatske države

Đonlić je naglasio da je istraživački tim generala Praljka dosad prikupio nekoliko desetaka tisuća dokumenata i učinio ih dostupnima javnosti. Cilj je pružiti na uvid činjenice o ratu u BiH:

- Umjesto da je logistički teret organiziranja obrane šestorice preuzela država i tako im pružila punu potporu, isključivi je teret bio na obranama optuženika koji su samostalno obavile sav posao prikupljanja dokumentacije. Obujam toga posla prerastao je ulogu obrane i nije bio nimalo jednostavan. General Praljak je i prije 2004. oformio vlastiti tim koji je prikupljao dokumente i sređivao arhivsku građu, prikupio nekoliko desetaka tisuća različitih dokumenata te ih učinio dostupnim javnosti preko svoje web-stranice, dok je samo dio objavio u svojim publikacijama. Tako je javnosti pružio uvid činjenice o ratu u BiH i ulozi Hrvatske u tom ratu, ne prejudicirajući konačan ishod sudskog procesa. 

http://www.slobodanpraljak.com/slobodan_praljak_RATNI_DOKUMENTI_FRAME.html

Golema humanitarna pomoć

U objavljenoj opširnoj dokumentaciji - pojasnio je Đonlić - zorno se vidi u kojoj je mjeri Hrvatska nesebično humanitarno pomagala zbrinjavajući na stotine tisuća muslimanskih prognanika ili pak liječila ranjene vojnike Armije BiH. Đonlić:

- Praljak je u svojim publikacijama dokumentirano potkrijepio činjenice kako je logistička potpora Armiji BiH išla preko Hrvatske, kako je RH učinila maksimalan napor da zbrine nekoliko stotina tisuća muslimanskih izbjeglica iz BiH i osigura liječenje ranjenim vojnicima Armije BiH u bolnicama, i to u jeku najžešćih sukoba s HVO-om. Logično se postavlja pitanje koja bi to država imala namjere ratovati protiv druge države, a da pritom naoružava njezinu vojsku ili osigurava zbrinjavanje njezinih izbjeglica ili liječenje ranjenika?! Vjerovati je kako će Sudsko vijeće u žalbenom postupku uvažiti te činjenice i izmijeniti i presudu, jer su one istinite, a samo na temelju istine može se ostvariti pravdu koja stoji među ciljevima Statuta Haaškog suda.