U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (23. kolovoza), Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH danas je na Bilima (između Mostara i Širokog Brijega) organizirao obilježavanje 72. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoraciju za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. 

Brkić, Kapulica, Milas, Čović…

Uz veliki broj vjernika, događaju su nazočili velikodostojanstvenici Crkve u Hrvata, izaslanstva Vlade RH, Hrvatskog sabora i HDZ-a RH, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine te predsjedatelj Predsjedništva BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović s izaslanstvom.

Od mnogobrojnih dužnosnika naše stranke koji su sudjelovali na komemoraciji izdvojimo trojicu: predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica - kao osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji je predvodio izaslanstvo Hrvatskog sabora, te član Predsjedništva HDZ-a i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas - koji je predvodio izaslanstvo Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/groblje-mira-na-bilima-bih-europski-dan-sjecanja-na-zrtve-svih-totalitarnih-i

Svečano misno slavlje ispred Crkve sv. Josipa predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

50 000 križeva za poginule

Nakon svete mise održani su pozdravni govori te položeni vijenci i pokopani zemni ostaci 111 neidentificiranih žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća. Pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Iija Vrljić podsjetio je da je Groblje mira zamišljeno kao hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen područje, skupno mjesto žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata na kojem će biti podignuto 50 000 križeva s imenima i prezimenima poginulih vojnika i civila.

Na komemoraciji je fra Miljenko Stojić iz Povjerenstva za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju - koja djeluje pri Komisiji za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH - istaknuo da su predstavnici totalitarnog komunističkog režima uzeli živote tih 111 ljudi bez suđenja.

Počast žrtvama svih totalitarnih režima

Milas se također obratio kupljenima te poručio da je hrvatski narod prošao puno križnih putova. Podsjetio je i na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ističući da je vrijeme da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi počast žrtvama svih totalitarnih režima.

- Mnogo hrvatskih kostiju ostalo je na tim stratištima i upravo te kosti i te žrtve neka budu temelj na kojem ćemo graditi našu budućnost. Prijepori postoje o prošlosti, o budućnosti, kojim putom ići... Prošlost nam je zajednička, život koji živimo - živimo ga licem u lice, okrenuti jedni drugima, a budućnost će biti onakva kakvu je svi zajedno napravimo.