(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Mostaru je - nakon predstavljanja kandidata na listi za XI. izbornu jedinicu - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, današnje predstavljanje kandidata naše liste za XI. izbornu jedinicu, potporu europskom putu BiH…

Zajedno s njim bili su predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović i prvi na listi za XI. izbornu jedinicu prof. dr. Božo Ljubić.

Izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O LISTI ZA XI. IZBORNU JEDINICU

Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje u Mostaru. Imali smo sjajnu prezentaciju kandidatkinja i kandidata u XI. izbornoj jedinici. Riječ je o ljudima koji zrcale različite dijelove BiH, uključene su i naše kolegice i kolege iz drugih dijelova svijeta. HDZ je pokazao koliko drži do Hrvata izvan Hrvatske - oni su naš prioritet. Sve ovo na tragu je politike jedinstva između domovinske i iseljene Hrvatske koju je snažno zastupao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.

O EUROPSKOM PUTU BiH

HDZ je u protekle tri godine - osobito nakon članstva Hrvatske u EU - pokazao konkretno i operativno možemo pomoći BiH. I kada je riječ o rezolucijama Europskog parlamenta, ali i ključnim porukama za ustavne reforme na načelima federalizma, decentralizacije i supsidijarnosti, legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda, pomoći u stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju… Hrvatski narod u BiH, kao konstitutivni, predvodnik je europskog procesa BiH. Prioritet HDZ-ove vlade u vanjskopolitičkom smislu bit će BiH, njen europski put i ravnopravnost Hrvata u BiH.

O NAČELU FEDERALIZMA

Načelo federalizma je ključno kada iznutra krene proces ustavne reforme - koja je preduvjet dugoročne stabilnosti, održivosti i funkcioniranju BiH. Želimo punu ravnopravnost Hrvata uz puno poštovanje prema ostalim konstitutivnim narodima, ali i svim drugim građanima BiH. Iskoristit ćemo sve mehanizme na raspolaganju u osnaživanju položaja Hrvata u BiH u odnosu na ovaj kakav je danas.

O ODGOVORNOJ POLITICI PREMA BiH

Kao predsjednik HDZ-a, stranke koja će osvojiti na izborima najviše mandata i formirati vladu, pristupam BiH s poštovanjem i dignitetom. Nikada ni u jednom trenutku neće biti izrečena nijedna rečenica koja nije dostojna onih koji obnašaju ključne dužnosti u Hrvatskoj. Želimo se angažirati maksimalno na ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda i europskom putu BiH te integritetu i funkcioniranju BiH.