Razmotrili smo sve što smo do sada zajedno učinili i što je potrebno učiniti za još jače povezivanje hrvatskog naroda izvan RH s Domovinom. Ujedinjeni u tom zajedništvu, možemo nastaviti graditi našu hrvatsku, svjetsku priču! - poručio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i član Predsjedništva HDZ-a, na 2. sjednici (drugog saziva) Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH u Šibeniku.

Jedan narod koji dijeli iste vrijednosti

Prezentiravši pozamašni katalog realiziranih ili pokrenutih projekata, Milas se posebno osvrnuo na izradu Registra hrvatskih subjekata izvan RH, koji ima za cilj povezivanje svih Hrvata gdje god živjeli, kao i na novi Zakon o hrvatskom državljanstvu:

- Veliki je iskorak učinjen i na području obrazovanja - na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu osigurane su posebne upisne kvote za Hrvate izvan RH, a od 2019. kreće Ljetna škola „Domovina“, namijenjena mladim generacijama u hrvatskom iseljeništvu.

Vratili smo međusobno povjerenje, svjesni činjenice da smo svi na istoj strani te da smo pripadnici jednog naroda koji dijeli iste vrijednosti - zaključio je Milas.

Pomoć Vladi u kreiranju politika & programa

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić, izaslanica predsjednika Andreja Plenkovića, zahvalila je svim članicama i članovima Savjeta koji pomažu Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa za Hrvate izvan hrvatskih granica.

Naglasila je da je Savjet važno tijelo koje kroz razmjenu ideja i najboljih praksi radi na odgovorima na pitanja od interesa za hrvatski narod u cijelom svijetu.

Pozitivni preokret

- Poslije gotovo 20 godina, došlo je do pozitivnog preokreta u odnosima s iseljeništvom. Ova hrvatska Vlada prepoznala je partnera u Hrvatima izvan RH, a i mi koji živimo izvan Domovine to partnerstvo smo napokon prepoznali u ovoj Vladi. Idemo u pravom smjeru! - istaknuo je Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH.

Na sjednici Savjeta sudjelovale su i ministrica kulture (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Nina Obuljen Koržinek te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH.

Brošuru koju je pripremio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske možete pročitati ili preuzeti OVDJE.