(AUDIO) Eurozastupnik Andrej Plenković u briselskom je studiju Europskog parlamenta gostovao u radijskoj emisiji „Iz srca Europe“. Plenković, kojemu je u EP-u povjereno niz odgovornih dužnosti - potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, predsjednik Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine, voditelj Promatračkog izaslanstva na nedavno održanim izborima u Ukrajini - komentirao je, među inim, Izvješće Europske komisije o napretku BiH te rezultate ukrajinskih izbora.

Donosimo ključne naglaske iz Plenkovićevih odgovora, a cijelu emisiju možete poslušati u nastavku:

O hrvatskom članu Predsjedništva BiH

Kada je riječ o interesima hrvatskog naroda u BiH, ovog puta možemo biti puno zadovoljniji nakon izbora člana Predsjedništva BiH, nego prošla dva puta. Jako je dobro što je dr. Dragan Čović izabran za člana Predsjedništva. Hrvati - kao konstutivni narod - imaju svog legitimnog predstavnika. Rezultati izbora omogućuju formiranje koalicija na svim razinama vlasti, a ključ procesa europskih integracije je da vlast na svim razinama u BiH bude funkcionalna. Kad se jedna zemlja približava EU, onda su glavna pitanja je li ta zemlja pouzdana, funkcioniraju li dobro njene institucije... 

O europskom putu BiH

Ovi su izbori - ali i dolazak novog povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna - nova prilika za BiH. Sada dolazimo u priliku da se kvalitetnim formiranjem vlasti i kreiranjem učinkovitih mehanizama koordinacije europskih poslova krene putem europskih reformi. Naši će eurozastupnici (i dalje) davati snažan doprinos europskom putu BiH. Poglavito kroz Odbor za vanjske poslove gdje postoje mehanizmi i mogućnosti utjecati na sadržaj izvješća, rasprave i pozivanje predstavnika iz BiH. U dosadašnjem radu u EP-u to smo i dokazali.

O hrvatskoj potpori BiH

Gospodarski razvoj i socijalna stabilnost ključ je daljnjeg napretka BiH. Stvaranje stabilnog okvira zajamčeno je europskim putem. Sve reforme koje će buduće vlasti poduzimati u toj zemlji trebaju ići u smjeru izgradnje povjerenja prema stranim partnerima jer bez njih puno je teže pokrenuti pozitivna gospodarska kretanja. Hrvatska tu ima veliku ulogu. Vidjeli smo, primjerice, da se nakon ulaska Hrvatske u EU prilagodio trgovinski sustav između nas i BiH. 

Za europsku Ukrajinu

Izbori su u Ukrajini održani u skladu s međunarodno priznatim standardima. Poruka je iz EU-a Ukrajini vrlo jasna - što prije formirati novu Vrhovnu Radu, osigurati stabilnu parlamentarnu većinu te dati povjerenje Vladi. A potom, uz potporu EU, intenzivno raditi na dva strateška smjera: europski orijentirane reforme i mirna reintegracija teritorija.

OSTALE AKTUALNE TEME

Plenković je komentirao i ostale aktualne teme - u prvom redu to je obilježavanje 25. obljetnice pada Berlinskog zida. Političke promjene koje su se dogodile nakon tog 9. studenog 1989. dovele su i do stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske. „Aktualna događanja u Ukrajini dokaz su da tranzicija i dalje traje“, istaknuo je naš eurozastupnik. Još je bilo riječi i o namjeri Velike Britanije da ograniči slobodu kretanja unutar EU, što je Plenković ocijenio kao „korak unatrag u procesu europskih integracija“.