Naša eurozastupnica Željana Zovko dala je intervju za Večernji list BiH. Izdvajamo njezine dvije snažne poruke:

Unatoč nastojanjima da se Hrvate u BiH potpuno razvlasti i razjedini, to je nemoguće. Potvrdio je to i nedavni sabor HNS-a BiH na kojem je 14 stranaka potvrdilo svehrvatsko zajedništvo. Kako vidite to zajedništvo i iz perspektive EU-a, ali i BiH, gdje ste rođeni?

To i dalje pokazuje da su Hrvati ujedinjeni oko iste ideje, a to je učvršćivanje položaja hrvatskog naroda - kako na međunarodnoj sceni, tako i u okvirima BiH. Svehrvatsko zajedništvo pokazuje da svi politički subjekti bh. Hrvata idu k zajedničkom cilju, a to je da se prekine nepravda kroz koju Hrvati prolaze u zadnjih 20 godina i da se napokon riješi pitanje njihove jednakopravnosti. Izuzetno je važna snaga koja iz tog zajedništva proizlazi, kao i poruke koje se šalju svijetu da BiH mora biti stabilna zemlja koja će ići k europskim integracijama. Hrvati i dalje mogu i žele biti predvodnici europske BiH, ali na način da im se prizna da su jednakopravan narod, što do sada nije bilo.

Stalno u BiH vladaju određene napetosti. Koliko je s ovakvim ustrojem BiH dugoročno održiva i što treba mijenjati?

Svi dobro znamo da BiH mora biti održiva, BiH mora biti zajednička zemlja. Tu ne smije biti sumnje i ne smije biti sukoba, ali način na koji ova zemlja sada funkcionira i situacija u kakvoj jest otvaraju brojna pitanja. Ako nema naroda u njoj, kome ova država vrijedi? Ovo je sada fragilna zemlja, otvorena za sve one složene situacije i nevolje koje su aktualne poput izbjegličkih valova i nestabilnosti i utjecaja stranih čimbenika, trećih zemalja koje ne žele dobro ovom području... Stoga i radi mira i sigurnosti narodi se moraju dogovoriti o tome u kakvoj zemlji žele živjeti. Ona mora biti dovoljno široka i akomodirati sve potrebe svojih naroda i građana, da se nitko ovdje ne osjeća kao stranac, manje vrijedan, građanin drugog reda. Tek onda ova zemlja može pokazati pravu snagu i to je ono što od početka zagovaram. BiH moraju biti uzor Švicarska ili Belgija i njihovo uređenje koje se pokazalo funkcionalnim.