U Hrvatskom katoličkom centru „Sveti Leopold Bogdan Mandić“ u Sunshineu (Melbourne, Australija) - u organizaciji tamošnjeg ogranka HDZ-a - obilježena je 70. godišnjica stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu i Križnim putevima. 

Okupljeni u molitvi

Svetu misu u spomen na žrtve služio je u crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića župnik don Josip Vranješ. Uoči početka programa sjećanja na sve žrtve komunističke represije u Drugom svjetskom ratu i poraću, iz crkve u dvoranu nošene su svijeće i postavljene na pozornicu. Emotivan i dirljiv prizor, tužno sjećanje na ubijene - na mnogim stratištima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini… Cijela Europa osudila je komunističke zločine. Žrtve komunističkog totalitarističkog jednoumlja i danas opominju na zlo totalitarizma.

Da se ne zaboravi!

Predsjednik Koordinacije HDZ-a za Australiju i Novi Zeland Petar Gelo - ujedno i predsjednik naše stranke u Sunshineu, prvog ogranka HDZ-a koji je osnovan izvan Domovine - na samom početku govora prenio je pozdrave od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, glavnog tajnika Milijana Brkića, ali i prvog čovjeka sestrinskog HDZ-a BiH prof. dr. Dragana Čovića.

Zahvalio se vrijednim članovima ovog temeljnog ogranka koji su neumorno radili na organizaciji i realizaciji obilježavanja 70. obljetnice tragedije hrvatskog naroda. Ante Grašić je plakat izradio vlastitom rukom, Ecija Fijamengo je ukrasila pozornicu.

Protiv svakog totalitarizma

Gelo je potom istaknuo da i danas neki prešućuju komunističke zločine - dok počinitelji nikada nisu sudski procesuirani. 

- Okupili smo se da odamo počast hrvatskim žrtvama te dostojno i ponizno obilježimo - i nikad ne zaboravimo - na tragediju Bleiburga i Križnih puteva. Na masovne zločine nad hrvatskim narodom. Zločine koji se ne smiju nikad zaboraviti dok mi Hrvati živimo. Zločin koji nije spriječen, a mogao je biti spriječen. I danas se ovi strašni zločini prešućuju, a počinitelji nisu procesuirani! Tražimo istinu, opraštamo, ali nikad nećemo zaboraviti, niti će biti zaboravljeni ovi zločini - ovo je pouka za sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda. Na Bleiburškom polju o 70. obljetnici bilo je oko 65 tisuća ljudi. Hrvati su uvijek branili i štitili svoju domovinu - dokazali smo nebrojeno puta da smo antifašisti, antinacisti i antikomunisti!

Istražiti sva mjesta stradanja

Gelo je upozorio da je, nažalost, još uvijek mnogo stratišta i masovnih grobnica neobilježeno i neistraženo. 

- Zahtijevamo od vladajućih u Hrvatskoj da istraže sve masovne i pojedinačne grobnice - mjesta pokopa žrtava komunističkog terora. Neka se dostojno obilježe mjesta stradanja, a kosti žrtava dostojno pokopaju.