Uistinu veličanstven, 68. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata ove je subote okupio više od tisuću uzvanika u Parkhotelu Schönbrunn u Beču.

Na Balu - koji su pod geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ organizirali Hrvatski centar (Kroatisches Zentrum) i Hrvatsko gradišćansko kulturno društvo u Beču -  ove su godine sudjelovali i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Rener te tajnica za iseljeništvo HDZ-a Margareta Mađerić. Nazočan je, dakako, bio i predsjednik Koordinacije HDZ-a Austrije Miroslav Piplica.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/legendarni-sportas-miroslav-piplica-...

Zajedništvo gradišćanskih Hrvata i iseljeništva

Akademir Renier je napomenuo da Bal veličanstvenom manifestacijom zajedništva okuplja gradišćanske Hrvate iz Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske, mnogobrojne predstavnike hrvatske dijaspore te ugledne goste iz političkog i kulturnog života Austrije i Hrvatske:

- Gradišćanski Hrvati, kao važna hrvatska nacionalna manjima koja je stoljećima uspjela sačuvati narodnu vlastitost, tradiciju i materinski jezik, istodobno predstavlja bogatstvo i za austrijsku i za hrvatsku kulturu.

Hrvatski sastavi iz četiri države

Bogatoga internacionalnog programa nije nedostajalo. Uzvanike su dugo u noć zabavljali Željko Krušlin i „Latino“ iz Zagreba, „Pax“ iz Gradišća (Austrija), tamburaški sastav „Koprive“ iz Petrovog Sela (gradišćanskohrvatsko mjesto u Mađarskoj), sastav moliških Hrvata „KroTarantata“ (Italija), križevački „Santa Cruz“...

Austrija ZA predsjednicu!

Valja spomenuti i izvanredne izborne rezultate predsjednice u Austriji! Osvojivši 90,41 posto, Kolinda Grabar-Kitarović „pomela“ je protukandidata Josipovića (svega 9,59). I u Beču su naši Hrvati u dugačkim redovima čekali satima kako bi svoj glas dali ZA bolju Hrvatsku. No, isplatilo se - predsjednica je trijumfirala i u Austriji!

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/njemacka-za-predsjednicu-9412-posto...