(PHOTO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, koji boravi u službenom posjetu Svetoj Stolici, sinoć se u Veleposlanstvu RH u Rimu susreo s predstavnicama hrvatske zajednice u Italiji.

Prijateljska i partnerska zemlja

Pozdravivši okupljene, naglasio je da je Italija naša prijateljska zemlja s kojom imamo izrazito razgranatu političku, gospodarsku i kulturnu suradnju:

- Italija je zemlja s kojom nas puno toga veže, od zajedničkoga Jadranskog mora do partnerstva u brojnim regionalnim organizacijama, Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, i ona je Hrvatsku uvijek podupirala u ključnim trenucima u proteklih 25 godina.

Cossigin povijesni posjet Zagrebu

Poručivši da je došao u Rim uoči Dana neovisnosti i raketiranja Banskih dvora, kada je napadom „JNA“ i pokušajem ubojstva predsjednika dr. Franje Tuđmana prije 26 godina poslana jasna poruka o cilju velikosrpske agresije na Hrvatsku, Plenković je podsjetio na važnu ulogu Italije u tim vremenima:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/26-godisnjica-raketiranja-banskih-dvora-teroristicki-cin-kojim-je-agresor-htio

- Sjećate se da je predsjednik Francessco Cossiga 16. siječnja 1992. došao u Zagreb kako bi osobno donio talijansko priznanje hrvatske neovisnosti. Ta poruka između Italije i Hrvatske ostala je zapisana, nju je naš prvi predsjednik Tuđman osobito cijenio i bila je temeljac odnosa između moderne, neovisne Hrvatske i Italije.

https://www.vecernji.hr/vijesti/umro-francesco-cossiga-179905

Potpora ulasku u Schengen

Predsjednik Plenković dodao je da se prije nekoliko dana u Tallinu susreo s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem - koji je utvrdio da će Italija podupirati Hrvatsku na putu u šengenski prostor te u naporima da ispuni kriterije za prihvaćanje eura.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sa-slovenijom-mozemo-rijesiti-problem-jedino-dijalogom-i-na-temelju-medunarodnog

Na kraju svog obraćanja izrazio je zadovoljstvo što se u sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i susreta s papom Franjom, kao jednog od najreferentnijih trenutaka u mandatu bilo kojeg premijera, ima prigodu susresti se s Hrvatima u Italiji i razgovarati o jačanju njihovog položaja, zahvalivši im na angažmanu u razvijanju odnosa između Italije i Hrvatske te čuvanju identiteta hrvatske manjine.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/posjet-svetom-ocu-jedan-je-od-najvaznijih-dogadaja-u-mom-zivotu-pozvat-cu-papu

NEFORMALNI SUSRET S TALIJANSKIM PREMIJEROM

Čim je jučer doputovao u Rim, predsjednik Plenković se u palači Chigi neformalno susreo s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem.

Prije susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Italiji, još je obišao Tajni vatikanski arhiv, a vodič našemu državnom izaslanstvu bio je franjevac konventualac dr. sc. Tomislav Mrkonjić.