Naši sunarodnjaci diljem svijeta nastavljaju proslavljati povijesni događaj - nakon prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, dobili smo prvu hrvatsku predsjednicu! Domovinska i iseljena Hrvatska ponovno dišu duhom zajedništva! 

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/s-uglednim-gostima-iz-cdu-u-frankfu...

Hrvatski katolički centar u Springvaleu 

I u Australiji su naši iseljenici organizirali velebni skup - u dupkom punoj dvorani Hrvatskoga katoličkog centra u Springvaleu (u okolici Melbournea, Savezna država Victoria) obilježena su tako tri važna datuma: 23. obljetnica međunarodnog priznanja RH, Dan Australije i trijumf Kolinde Grabar-Kitarović. Prije samog skupa - u duhu hrvatske tradicije - održano je svečano misno slavlje koje je predvodio vlč. Oliver Jurišić.

Sami je skup otvorila tajnica Koordinacije HDZ-a za Australiju i Novi Zeland Nevenka Bajer, čestitavši svim Hrvaticama i Hrvatima na pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović. Potom je govorio generalni konzul RH u Australiji Dubravko Belavić, koji je podsjetio na povijesne dane stvaranja i međunarodnog priznanja hrvatske države.

- Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica ondašnje Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH. 

Sramotno osporavanje prava glasa

Predsjednik Koordinacije HDZ-a za Australiju i Novi Zeland Petar Gelo - ujedno i predsjednik naše stranke u Sunshineu (Melbourne, Victoria), prvog ogranka HDZ-a koji je osnovan izvan Domovine - u svom je govoru prenio pozdrave i čestitke izabrane predsjednice, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, glavnog tajnika Milijana Brkića, ali i prvog čovjeka sestrinskog HDZ-a BiH prof. dr. Dragana Čovića.

http://hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/25-obljetnica-osnutka-hdz-australij...

Snaga domoljubnog zajedništva 

- Australac, ma gdje se nalazio u svijetu, zastupa interese svoje domovine. A nama Hrvatima to neki osporavaju, premda nismo otišli svojom voljom. A sami smo, mukotrpno, osigurali svoje egzistencije, dali cijele sebe za ostvarenje stoljetnog sna o hrvatskoj državi, pružili ruku pomirbe... Želimo da se naša djeca vrate na ognjišta svojih očeva i djedova. Tu našu budućnost - i nadu - vidim upravo u našoj ponosnoj „Za bolju Hrvatsku“ predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja na je sve pozvala da slijedimo viziju velikana dr. Franje Tuđmana - da u domoljubnom zajedništvu uzmemo sudbinu u svoje ruke i vratimo ponos za koji smo se borili, vratimo Hrvatsku na međunarodnu scenu, prosperitetnu, bogatu i poštovanu.

Na skupu su nazočili brojni gosti i predstavnici naših stranačkih ogranaka u Australiji: Springvale, Sunshine, Geelong, Fawkner, Clifton Hill...