Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić (HDZ) ocijenio je da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imala osnove za tvrdnju da u Bosni i Hercegovini jača islamski radikalizam - koji je uvezen - posebno u kontekstu povratka boraca koji su ratovali na strani terorističke organizacije Islamske države:

- To je ozbiljno sigurnosno pitanje. Njihov povratak najviše prijeti stabilnosti BiH, ali je i problem za susjedne države. Hrvatska predsjednica nije napamet spominjala uvezeni radikalizam islamske provenijencije, povezan s vehabijsko-selefijskim pokretom i činjenicom da se stotine dobrovoljaca iz BiH nalaze na ratištima Sirije i Iraka, u postrojbama ISIL-a i al-Kaide.

Prijetnje stabilnosti BiH

Ljubić je dodao je da je predsjednica Grabar-Kitarović obnašala važne dužnosti u NATO-u te da je vrlo dobro upoznata sa sigurnosnim prijetnjama. Zaključio je da svi problemi u BiH izviru iz njene političke nestabilnosti:

- Nestabilnost je posljedica mnogih inkoheretnosti samog ustavnopravnog poretka, lošega izbornog zakona, a postoji i problem radikalizma, koji se ogleda u raznim sferama.