Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković - koji boravi u Beču na sastanku šefova država i vlada Afrike i Europske unije te Forumu na visokoj razini - sinoć se u Hrvatskom centru sastao s predstavnicima brojnih hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji.

Briga za Hrvate izvan RH

Predsjednik Plenković naglasio je važnost brige za sve Hrvate u svijetu, a osobito ondje gdje su autohtona manjina, kao što je to slučaj u Austriji.

- Austrija je jedna od glavnih država za hrvatsku trgovinsku razmjenu i investicije. To je zemlja koja je pomogla Hrvatskoj u Domovinskom ratu, u čemu ste vi, austrijski Hrvati, imali važnu ulogu podrške, istinskog razumijevanja i pronošenja istine o velikosrpskoj agresiji.

Lakše stjecanje državljanstva

Podsjetio je na novi Zakon o državljanstvu koji je Vlada poslala u Sabor i koji će omogućiti lakše stjecanje državljanstva Hrvatima izvan Domovine.

- Bitno nam je da vas još tješnje povezujemo s onim što se zbiva u Hrvatskoj i da sa što većim interesom participirate na izborima. Stoga ćemo kao Vlada nastaviti podupirati vaše projekte. Drago nam je da tako dajete i doprinos ukupnom jačanju odnosa Hrvatske i Austrije.

Kustos Hrvatskoga centra u Beču Petar Tyran predsjedniku Plenkoviću uručio je pozivnicu za Hrvatski bal, najvažniju društvenu manifestaciju Hrvata u Beču, koji će se u siječnju 2019. već 72. put održati u organizaciji Hrvatskog centra.