Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković doputovao je sinoć u dvodnevni radni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj.

Po dolasku u Berlin, predsjednik Plenković sastao se u Veleposlanstvu RH s predstavnicima hrvatske zajednice u tom gradu, istaknuvši da su Hrvati u Njemačkoj poveznica između dviju prijateljskih zemalja.

- Vi ste poveznica jačanja gospodarskih odnosa, stvaranja pozitivne slike o Hrvatskoj u ovoj najvećoj europskoj zemlji i svakim danom svojim doprinosom gradite te odnose.

Susret s kancelarkom Merkel

Podsjetio je da je ovaj posjet dogovoren s kancelarkom Angelom Merkel početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu te da se ovim susretom želi unaprijediti politički dijalog.

- Predložit ćemo sutra njemačkoj strani akcijski plan koji naša dva ministarstva vanjskih poslova već duže vrijeme pripremaju kako bismo formirali grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom, koja je jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku u proteklih dvadeset i sedam godina te je među ključnim vanjskotrgovinskim partnerima - rekao je predsjednik Plenković, podsjetivši također da iz Njemačke u Hrvatsku u prosjeku dolazi više od dva milijuna turista po sezoni te je riječ o zemlji s kojom Hrvatska ima razgranate odnose, ne samo na saveznoj nego i na razini pojedinih zemalja.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/radni-posjet-njemackoj-predsjednik-plenkovic-u-berlinu-s-kancelarkom-merkel

Ulazak u Schengen - strateški prioritet

Plenković je kazao da će tijekom susreta razmotriti stanje i na jugoistoku Europe, istaknuvši važnim pitanje migracijske politike, osobito za Njemačku. Bit će riječi i o hrvatskim  nastojanjima da se priključi schengenskom prostoru.

- Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo sve tehničke kriterije da se donose politička odluka o toj tješnjoj suradnji u okviru Europske unije.

Izvijestio je da će s kancelarkom Merkel razgovarati i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru, osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj, prometnoj i infrastrukturnoj suradnji u jugoistočnoj Europi, a dotaknut će se i svih ključnih europskih tema prije održavanja novog ciklusa sastanaka Europskoga vijeća.

- Vjerujem da će susret sa saveznom kancelarkom, ali i ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom, naš susret s njemačkim gospodarstvenicima, razgovor s predstavnicima njemačkih medija u Zakladi Springer te kasnije predavanje u Zakladi Konrad Adenauer biti važan ukupni doprinos odnosima Njemačke i Hrvatske.

Saveznici & partneri

Predsjednik Plenković naglasio je da Hrvatska i Njemačka imaju savezničke odnose u okviru NATO-a te partnerske u okviru Europske unije, izrazivši želju da ovaj posjet ugradi nove kockice u bilateralne odnose dviju zemalja.

- Dijelimo iste vrijednosti i želimo pridonijeti zajedničkoj viziji europskog projekta - rekao je predsjednik Plenković, istaknuvši da je Njemačka, a osobito kancelarka Merkel, sidro stabilnosti i motor razvoja europskog projekta.

Sa stranačkim kolegicama i kolegama

Predsjednik Plenković sastao se jučer i sa stranačkim kolegicama i kolegama iz Koordinacije HDZ-a za Njemačku i iz našeg ogranka u Berlinu. Bila je to dobra prigoda za raspravu o ukupnim gospodarskim odnosima Hrvatske i Njemačke te jačanju suradnje s našim sunarodnjacima u Njemačkoj.

Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske jedno je od temeljnih načela HDZ-a - kako ih je još na samom početku utvrdio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.