Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je posjetom Hrvatskom dokumentacijskom memorijalnom centru Domovinskog rata i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar nastavio svoj dvodnevni, iznimno sadržajni boravak u Bosni i Hercegovini. Ovo je već sedmi put da Plenković - otkako je preuzeo premijersku dužnost - pohodi nama susjednu i prijateljsku BiH.

Jučer u Livnu, Širokom Brijegu i Mostaru

U popodnevnim satima jučer je predsjednik Plenković - uz kojega su u pratnji državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas -posjet BiH započeo u Livnu, a potom nastavio u Širokom Brijegu i Mostaru.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/u-sirokom-brijegu-i-livnu-kao-odgovorna-drzava-hrvatska-snazno-podupire-nas

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-vec-sam-7-put-u-bih-konkretno-podupiremo-ocuvanje-identiteta-i

Znanstveni pristup povijesti

U Gradu na Neretvi je predsjednik Plenković jutros posjetio Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, koji je utemeljen u kolovozu 2013. kao znanstvena ustanova, specijalizirani arhiv, sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u BiH.

U društvu prvog čovjeka ove važne institucije za Hrvate u BiH Željka Raguža, predsjednik Plenković upoznao se s radom ovog centra te obišao prostorije u kojem djeluje.

- Centar nudi korisne informacije za utvrđivanje istine i istraživanje ratnih zločina koje su tema i 20 godina nakon rata. Ovakve institucije, osim toga korisne su i za pomirbu na ovim prostorima - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

http://vijesti.hrt.hr/403892/posjet-plenkovica-memorijalnom-centru-domovinskog-rata-u-mostaru

Vlada RH je, kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, za projekte u okviru ovog centra u 2016. i 2017. godini izdvojila 350.000 kuna.

Ravnatelj Raguž podsjetio je kako centar - u suradnji sa sličnim institucijama u BiH i udrugama iz Domovinskoga rata - nastoji doprinijeti istraživanju ratnih događanja na objektivan način. 

U BiH već sedmi put

Kako je naglasio Plenković u izjavi za brojne okupljene novinare,  činjenica da kao premijer već sedmi put posjećuje BiH, govori o tome koliko je ona Hrvatskoj važna i koliko Hrvatska podupire BiH.

- Želimo rješavati neka otvorena pitanja, a prije svega promovirati afirmativni pristup čvrste potpore koji gajim i koji sam gajio u različitim drugim ulogama prije nego sam postao predsjednik Vlade RH. Prekjučer sam se čuo s kolegom Denisom Zvizdićem i naša je komunikacija kontinuirana, a sve što radimo, radimo u suglasju i s dobrim namjerama.

Pomoć mostarskoj bolnici

Tijekom posjeta Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Plenković je poručio da će Vlada RH iznaći način kako da pomogne u rješavanju financijskih problema ove zdravstvene ustanove.

- Vlada Republike Hrvatske je i u proteklim godinama nalazila način da podrži određene projekte, vjerujem da ćemo u okviru naše šire suradnje i potpore i ovdje naći način u rješavanja određenih financijskih pitanja.

Kontinuirani razvoj

Čestitao je 20. godišnjicu od utemeljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kao i na kontinuiranom inzistiranju na izvrsnosti, stručnosti i pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite u Mostaru.

Naglasio da su SKB Mostar i Medicinski fakultet izuzetno važni za zdravstvenu zaštitu svih ljudi koji žive u ovom dijelu BiH.

Ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić kazao je kako su predsjednika Plenkovića upoznali s problemima s kojima se suočavaju i koje sami ne mogu riješiti te dodao kako u tom smislu očekuju pomoć Vlade RH.

- Vjerujem da je premijer dobro razumio naše probleme te da ćemo imati njegovu potporu i u idućem razdoblju.