(VIDEO) Mostar. U Domu sestrinskog HDZ-a BiH predstavljeni su - pred brojnim okupljenima - kandidati na listi za XI. izbornu jedinicu. Kvaliteta izbornog programa i vjerodostojnost kandidata za pobjedu HDZ-a!

Za mene kao predsjednika HDZ-a u vanjskopolitičkom smislu za Hrvatsku može biti samo jedan prioritet: europska budućnost BiH i položaj Hrvata u BiH. To je naša moralna obveza. Na tome ćemo svim našim snagama ustrajno raditi, kao i do sada. Poslali smo poruku unutar BiH: podnošenje zahtjeva napravljeno je upravo za vrijeme mandata predsjedatelja Predsjedništva BiH prof. dr. Dragana Čovića. To je jako bitan detalj. Poslali smo jasnu poruku koji je konstitutivni narod prioritetno usmjeren za europski put BiH! - neke su od poruka iz govora predsjednika HDZ-a mr. sc. Andreja Plenkovića.

Govor predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Ovo je sjajna lista kvalitetnih ljudi, sastavili smo je dogovorno - obuhvaća predstavnike Hrvata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i naše kolege iz drugih zemalja - dakle, zastupljene su naše koordinacije u inozemstvu. Najbolji primjer slijeda riječi i djela jest kada se prisjetimo našeg sastanka ovdje - samo dva tjedna nakon što je Hrvatska postala članica Europske unije. Taj postignuti strateški dogovor između HDZ-a i HDZ-a BiH te svih naših sestrinskih i partnerskih stranaka, operativno je proveden u svakoj fazi našeg zajedničkog djelovanja na europskom putu BiH. Sjetit ćete se Rezolucije Europskog parlamenta, naše jasne poruke da, kada se govori o ustavnim promjenama u BiH, moramo voditi računa o načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti, legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda. Tu smo osobito mislili na neravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. 

Europska budućnost BiH - ravnopravnost Hrvata

Ostvaren je strateški cilj - BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU. To nije bilo jednostavno. Onaj tko se bavi tim procesom zna koliko truda, energije i sofisticiranog djelovanja - lobiranja i pregovaranja traži takav poduhvat. Taj cilj nam je bio od strateškog značaja. Zbog čega? Prvo - za mene kao predsjednika HDZ-a u vanjskopolitičkom smislu za Hrvatsku može biti samo jedan prioritet: europska budućnost BiH i položaj Hrvata u BiH. To je naša moralna obveza. Na tome ćemo svim našim snagama ustrajno raditi, kao i do sada. Poslali smo poruku unutar BiH: podnošenje zahtjeva napravljeno je upravo za vrijeme mandata predsjedatelja Predsjedništva BiH prof. dr. Dragana Čovića. To je jako bitan detalj. Poslali smo jasnu poruku koji je konstitutivni narod prioritetno usmjeren za europski put BiH.

Odgovornost. Poštovanje. Angažman.

Uloga HDZ-a i hrvatske Vlade izuzetno je važna - da BiH pristupimo s respektom. S poštovanjem i angažmanom! A ne da koristimo kvalifikacije koje nisu dostojne ozbiljne politike, nisu dostojne onima koji pretendiraju imati važnu ulogu u hrvatskom političkom životu i na taj način pomoći položaju Hrvata i BiH kao državi u cjelini. Stoga će moja politika biti odgovorna. Bit će usmjerena na pomoć u procesu ustavnih reformi, koordinaciji europskih poslova, gospodarskim reformama, ulaganjima, socijalnim pitanjima… Znamo dobro koji su problemi u BiH, koliko moramo učiniti za ravnopravnost na javnim servisima - da se čuje i hrvatski jezik. Ostvarit ćemo sva tri mandata u ovoj izbornoj jedinici koji će biti izuzetno važni za postizanje našeg ključnog cilja - osvajanje najvećeg broja mandata.

ISKORISTITI POTENCIJAL DIJASPORE

Govor prvog na listi za XI. izbornu jedinicu prof. dr. Bože Ljubića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Ljubić: Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem znat će valorizirati potencijal hrvatske dijaspore!

Cilj mi je - kao predsjedniku Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH - komunicirati ciljeve i program u hrvatskoj političkoj jasnosti. Strateški značaj očuvanja političkog i nacionalnog subjektiviteta Hrvata u BiH. BiH konačno treba urediti na načelima Rezolucije EP-a, federalizma i legitimnog predstavljanja naroda. Doprinos hrvatske dijaspore uspostavi i Hrvatske i BiH nikada nije odgovarajuće valoriziran. Ona danas predstavlja ogroman gospodarski resurs. Donosi iskustva i znanja iz najuspješnijih gospodarstava u svijetu. A sve to praćeno je ljubavlju prema Domovini. Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem znat će valorizirati potencijal hrvatske dijaspore.

EUROPSKI PUT BIH

Govor predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH (i Hrvatskog narodnog sabora BiH) prof. dr. Dragana Čovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Čović: Izborit ćemo se za jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini!

Uvjeren sam da ćemo se izboriti za jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali će nam uveliko biti lakše ako to možemo raditi zajedno s HDZ-om Republike Hrvatske. Veliki je posao ispred nas, ali uvjeren sam da ćemo i dalje biti predvodnica. HDZ u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj nema alternativu. Nema značajnijeg pitanja za funkcioniranje i opstojnost BiH od rješenja pitanja Hrvata u BiH - naše ustavne ravnopravnosti. Na tome ćemo raditi, ako što ćemo raditi i na euroatlantskom putu BiH. Siguran sam da ćemo dobiti pozitivan odgovor na naš zahtjev za članstvo u EU.

DRUŽENJE S GRAĐANIMA

Nakon predstavljanja kandidata, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana. Uslijedilo je potom druženje s građanima i brojni srdačni razgovori. Predsjednik Plenković posjetio je i franjevačku crkvu Svetog Petra i Pavla.