(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u dvodnevnom je radnom posjetu Mostaru. U Domu HDZ-a BiH danas se sastao s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS).

Nakon sastanka, predsjednik Plenković je zajedno s hrvatskim članom Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Draganom Čovićem, koji je ujedno predsjednik i HDZ-a BiH i HNS-a, održao konferenciju za novinare. Donosimo ključne poruke dvojice predsjednika:

PLENKOVIĆ: Republika Hrvatska partner i prijatelj Bosni i Hercegovini!

O PARTNERSTVU S BiH

Moja prva i ključna poruka jest da je Republika Hrvatska partner i prijatelj Bosni i Hercegovini. To kontinuirano dokazujemo - otkad sam predsjednik Vlade - intenzitetom odnosa između RH i BiH, povećanjem gospodarske razmjene, snaženjem suradnje na svim područjima, a osobito našom snažnom potporom europskom putu BiH. Želimo pomoći BiH, pridonijeti pomirbi i - okrenuti se budućnosti.

O ČVRSTOJ POTPORI HRVATIMA U BiH

Naš posjet je svakako i u kontekstu presude Haškog suda. Izražavam žaljenje i sućut prema žrtvama koje su navedene u toj presudi, ali i prema svim ostalim žrtvama u BiH, među kojima su itekako brojni naši sunarodnjaci.

RH pritom želi da Hrvati u BiH - zajedno s druga dva naroda - budu ravnopravni u punom smislu riječi. Učinit ćemo sve moguće da tako i bude - jer opstojnost hrvatskog naroda u BiH trajna je zadaća hrvatske državne politike. Upravo na tom tragu, sve aktivnosti koje poduzimamo su konkretne i konzistentne. Solidarnost i potpora Hrvatima u BiH vrlo je čvrsta i jasna - takvu ćemo politiku i dalje voditi.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/plenkovic-u-radnom-posjetu-mostaru-snazna-podrska-hrvatima-u-bih-i-pocast-poginulim

O PRESUDI HAŠKOG SUDA

Vidim da pojedina tumačenja izjava Vlade RH o haškoj presudi ne odgovaraju činjenicama. RH je članica Ujedinjenih naroda i jedna od zemalja koja je predložila uspostavu ICTY-ja te dilema o prihvaćanju ili neprihvaćanju presude - nema. Ali, nismo zadovoljni činjenicom da je triput odbijen naš zahtjev da dobijemo status prijatelja suda kako bismo argumentirano pojasnili određene kvalifikacije u prvostupanjskom procesu. To je ta fina distinkcija u tumačenju presude o kojoj govorim. Nema nikakve „promjene stava“.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-poruka-ohrabrenja-hrvatima-u-bih-iduceg-tjedna-zajedno-u

O NEPOSTOJANJU PRAVNOG TEMELJA ZA TUŽBE

U odgovoru Žalbenog vijeća na naš zahtjev za statusom prijatelja suda vrlo jasno se poručuje da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju ne sudi državama. To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca te u odgovoru na naš zahtjev i stoji da nije utvrđena nikakva odgovornost tadašnjeg vrha RH. Kako se presuda, ponavljam, ne odnosi na odgovornost država, nego pojedinaca, ne vidim na koji bi se način iz ove presude mogao naći pravni temelj za takve procese.

ČOVIĆ: Susret je veliko ohrabrenje da očvrsnemo poziciju konstitutivnog naroda u BiH!

O POTPORI RH

Sinoć smo razgovarali s braniteljima, a danas sa strankama koje sačinjavaju Hrvatski narodni sabor. Uvjeren sam da su ovi razgovori veliko ohrabrenje svima nama u BiH da ne treba gubiti nadu, nego da trebamo graditi svoju domovinu i očvrsnuti poziciju potpuno ravnopravnog, konstitutivnog naroda u BiH. U tom smislu imamo potpunu potporu vlasti u Hrvatskoj.

O EUROPSKOJ BIH

Važno je da nismo nasjeli na mnoštvo provokacija u zadnjih nekoliko dana. Nama na ovom prostoru treba mir, treba na svaki način spriječiti eskaliranje negativne klime i vraćanje u povijest - koja je takva da ne želimo da se bilo kome u svijetu ponovi. Svi smo u HNS-u jasno opredijeljeni za zajedništvo i kad je u pitanju budućnost - da vidimo kako riješiti problem izbornog zakona i naše ustavne ravnopravnosti te nastaviti europske integracijske procese. Dosad smo imali potpunu potporu ove Vlade RH i sigurni smo da ćemo je imati i ubuduće.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/rezolucija-mladezi-epp-o-nuznosti-izmjene-izbornog-zakona-koji-omogucuje-preglasavanje

O OPTUŽNICAMA PROTIV PRIPADNIKA HVO-a

Što se tiče poticanja na nove kaznene prijave, duboko sam uvjeren da ćemo spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentalizacije i stvaranje atmosfere straha. Vjerujem da će naše institucije raditi po načelima, a ne da se pravi hajka. Inzistirat ćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale protiv pripadnika HVO-a dižu jednako kao i protiv svih. Nema dvojbi da svatko treba odgovarati za zločin i da tu ne može biti selektivnosti.

ZAJEDNIČKI VIJENAC U POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA

Po dolasku u Mostar, sinoć je predsjednik Plenković zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH (i predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine) Draganom Čovićem položio zajednički vijenac pred spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana ispred Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“.

Hrvatska stoji uz BiH i Hrvate u BiH

U izjavi za brojne okupljene novinare Plenković je naglasio da će Hrvatska i dalje podupirati Bosnu i Hercegovinu te učiniti sve kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravan narod.

- Hrvatska stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH.

Dodao je da je Hrvatska tijekom ove godine na domaćem i međunarodnom planu nastojala poduprijeti Hrvate u BiH jačanjem suradnje dviju država. Posebno važnim ocijenio je izbore koji će se održati sljedeće godine u BiH u kontekstu potrebe izmjene izbornog zakona.