Nakon Livna i Širokog Brijega, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković jučer je posjetio Mostar, gdje je sudjelovao u obilježavanju 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece.

Tim je povodom, u sklopu Studentskog doma za nadarene studente slabijih materijalnih mogućnosti, otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića, koji je u vrijeme Prvog svjetskog rata osigurao u Slavoniji i Srijemu prihvat i smještaj za oko 17 000 glađu ugrožene hercegovačke djece. Hrvatska je za izgradnju Studentskog doma izdvojila 3,2 milijuna kuna.

Plemeniti projekt

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je Vlada Republike Hrvatske jedan od kontributora za ovaj veliki i plemeniti projekt, koji je na tragu fra Didaka Buntića, njegove dobrote i temeljne ideje kršćanske solidarnosti.

- Ova poruka doma za one studente koji su slabijih materijalnih mogućnosti ponavlja tu temeljnu ideju i to temeljno načelo.

Ponovio je da je Vlada RH prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine te da će svaki puta kada to može, podržati sve inicijative koje vode očuvanju identiteta i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Unaprjeđenje odnosa

Zahvalio je predsjedatelju Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a BiH prof. dr. sc. Draganu Čoviću na pozivu, izvrsnoj suradnji i dijalogu o svim pitanjima za unaprjeđenje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Činjenica da je ovo moj sedmi posjet Bosni i Hercegovini u 11 mjeseci mandata je signal da je naša potpora ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima koje hrvatska Vlada kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH financira.

Potpora europskom putu BiH

Ponovno je izrazio punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, kao i podršku Hrvatske u tom procesu.

- Radimo u najboljoj namjeri i otvorena srca, sa željom da sve što je Hrvatska prošla bude na korist Bosni i Hercegovini i na dobrobit kvalitetnog dijaloga između triju konstitutivnih naroda i svih ostalih koji žive u Bosni i Hercegovini.

Projekt Pelješkog mosta

Podsjetio je da je u srpnju održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj je, među ostalim, raspravljena i tema Pelješkoga mosta. Dodao je kako smatra da je dijalog koji je oko Pelješkog mosta vođen proteklih godina u tehničkom smislu bio vrlo jasan.

- Hrvatska je, kada je radila projektnu dokumentaciju, izašla u susret onim gabaritima koje je zahtijevala bosanskohercegovačka strana. Sam most bit će fizički na hrvatskom teritoriju, a ono što je važno da će prolaz svim brodovima prema Neumu biti omogućen bez ikakvih poteškoća.

Novi izborni zakon

Upitan o izbornom zakonu u BiH, predsjednik Plenković kazao je kako očekuje da se do idućih redovnih izbora u BiH 2018. postigne politički dogovor svih aktera te da se donesu odgovarajući propisi koji se odnose na izborni zakon, a koji bi izborni proces učinili pravednijim.

- To je ono što Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivan narod žele i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Želimo rješenje s kojim će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi politički akteri.

Djelo fra Didaka Buntića

U Mostaru je sinoć održana i svečana akademija u povodu obilježavanja 100. godišnjice spašavanja hercegovačke djece, a predsjednik Plenković tom je prigodom govorio o važnosti djelovanja fra Didaka Buntića i njegovom velikom pothvatu kojim je tisuće djece spašeno od gladi. I u toj je prigodi naglasio da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti podupirati projekte koji su dobri za Bosnu i Hercegovinu i za opstojnost Hrvata u toj zemlji.